Son Şahitler 2.Cild s. 300
Afyon Hapishanesi Müdürü
MEHMET KAYIHAN
Afyon Hapishanesinde müdürlük yaptı. Bediüzzaman'ı l947'de bu görevi esnasında tanıdı.
"Yakında Bediüzzaman'ı getireceğiz"
Afyon Hapishanesi Müdürü Mehmet Kayıhan, Bediüzzaman Said Nursî'nin hapishaneye getirilişini şöyle anlatıyor:
"Ben eskiden Uşak'ta Savcılık Başkâtibi idim. Daha sonra müracaat ederek, Çorum Cezaevi Müdürlüğüne tayinimi çıkarttım. Sonra Balıkesir ve l947 senesinde de Afyon'a tayin edildim.
"Bu yıllarda Emirdağ'da oturan Bediüzzaman Sait Nursî isminde bir zat vardı. Bedüzzaman'ın din propagandası yaptığı hükûmetçe tesbit edildiği için, polis memuru Uşak'lı Sabri Banazlı'yı ve diğer arkadaşlarını sivil elbiselerle Emirdağ'a göndermişlerdi.
"Bir gün polis Sabri Banazlı cezaevine gelerek bana:
"Yakında sana, Bediüzzaman isminde birisini getireceğiz' diye haber verdi.
"Daha sonra da Said Nursî'yi hapishaneye getirdiler."
Mehmet Kayıhan'ın hatıralarının bu kısmında, insanın hatırına şöyle bir soru geliyor:
Henüz ifadeleri alınmadan, mahkemeye sevkedilmeden, basit bir polis memurunun Bediüzzaman'ın hemen hapishaneye gireceğini haber vermesi nasıl izah edilebilir?
Tetkiklerimizin neticesinde vardığımız sonuç şudur:
Artık son demlerini yaşayan Halk Partisi iktidarı can çekişmektedir. Giderayak, eziyet çektirecek bir masuma ihtiyacı vardır. Bu iş içinde gene yılların eskitemediği, zulümlerin yok edemediği Said Nursî seçilir..
Basit maşalar da hazırdır.