İçeri girdiğinde, oda karanlık olduğu için, Ebu Derda'yı ancak el yordamıyla bulabiliyor, Bu sırada Ebud Derda (r.a.) yerde yatıyor ve| Hz. Ömer (r.a.) yatağını yokluyor ki. altında hiç bir şey yok, kupkuru toprak üzerinde yatıyor, başının altındaki yastığa bakıyor, onun da bir at eyeri olduğunu görüyor ve Ebu Derdanın (r.a.) elbisesine baktığında incecik bir şey olduğunu tesbit ediyor. Ve soruyor Ebu Derda (r.a.) ya «— Allah iyiliğini versin. Ben sana yiyecek ve giyecek göndermedim mi? söyle, göndermedim mi? diyor Ebu Derda (r.a.) ise, Emir-ül-mü'minine şöyle cevap veriyor.
«— Rasulullahın (S.A.S) bize söylediği sözü hatırlıyor musun? Hz. Ömer (r.a.) de tekrar Ebu Derda Hazretlerine.
«— Siz, dünyada bir yolcu gibisiniz. Sahip olacağınız dünya malı bir yolcunun aldığı erzak kadar olmalıdır.» diyor ve Hz. Ömer (r.a) o zaman
«— Evet hatırladım» deyince. Bu sefe rde Ebu Derda (r.a.)
«— Peygamberin bu sözünü duyduktan sonra, bize ne yapmak düşer ya Ömer? deyince,
Bunun üzerine ikisi de ağlamaya başlıyorlar, öyle ki sabaha kadar karşı karşıya ağlama ya devam ediyorlar.
Evet ey müslüman, bu hakikatleri duyduktan sonra biz müslümanlara da ne yapmak
lazım geldiğini sizlerin takdirine bırakıyorum. İnsan, zararından neresinden dönülürse kârdır deyip, bir an önce kendisine çeki düzen vermeli ve dünya hırsından dolayı bu zamana kadar gafletle yaptıklarına pişmanlık duymalı, yapacaklarını da ihlasla yapmalıdır.
Evet! Dünyada nasibimizi unutmayacagız elbette... Ama dünyamız için de dinimizi yıkmayacağız .Çünkü hesap günü ne malllar ve ne de evlad hiçbir zaman bize fayda vermeyecek.Bize fayda verecek olan ancak ve ancak ameli salihlerimiz olacaktır.Bizim bu kadar dünya nimetlerine sahip olmamızın elbette hesabı çetin olacaktır.Fakat bu kadar mala sahip olmamızın keffaretini sadece ve sadece çok çok hayır ve hasenat yaparak, fitre ve zekatlarımızı fazla fazla ödeyerek, Allah yolunda bol bol harcayarak ödeyebiliriz
Rabbimiz bizleri çok mal verip sapıtanlardan ve nankörlük yapanlardan değil de, az mal verip şükredenlerden eylesin inşallah.