Fala inanma, falsız da kalma
"Fala inanma, falsız da kalma, diye bir söz var. Bu söz ne kadar doğru ve nasıl anlamak lazım." Bu konuyu "İnsanı Uçuruma Götüren Sözler" isimli son kitabımızda genişçe ele aldık. Kısa bir özeti şöyle: Dünyadaki bütün falcılar bir araya gelseler, kendi "meslekleri" açısından bu sözden daha etkili bir söz bulamazlar.
Bugün kenarda, köşede, neredeyse her mahallede çeşitli adlar altında kendilerine birtakım "masum" ve "modern" unvanlar takarak "iş yapan" had ve hesaba gelmeyen çok sayıda falcı vardır. Falcılık kadar insan merakını istismar eden bir başka yol yoktur. Onlara göre neredeyse bilmedikleri bir şey yoktur. Başınıza bir şey mi gelecek, bir beklentiniz mi var, bir yakınınızdan şüphe mi ediyorsunuz? Hepsini de bildiklerini iddia ederler. Mutlaka inandırıcı bir şeyler söylerler. Aslına bakılırsa, bir şey bildikleri, ettikleri de yok. Söyledikleri laf cambazlığından öte bir şey değildir. Çünkü anlattıklarının ne dini bir yönü vardır ne de akla, mantığa dayanan bilimsel bir tarafı...
* * *
Falcılar, gayb ve gelecek hakkında, insanın karakteri ve beklentileri üzerinde ahkâm keserler. Oysa geleceği sadece ve sadece Allah bilir. Kur'ân bu konuda çok net konuşur: "Gaybın anahtarları Allah'ın yanındadır. Başkası onu bilemez." (En'am, 6:59) "De ki: Allah'tan başka ne göklerde ne de yerde hiç kimse gaybı bilemez." (Neml, 27:65) "De ki: Ben size, Allah'ın hazineleri benim yanımdadır veya 'Ben gaybı bilirim" demiyorum. Ben ancak bana vahyolunana uyarım." (En'am, 6:50) Gayb ve gelecek bilgisi Allah'ın elinde olduğuna, Allah'ın elçisi dahi, Allah bildirmezse bilemeyeceğine göre, falcıyı nereye koyarsınız? Yapıp ettiklerine bir hak payı, bir inandırıcılık verebilir misiniz?
* * *
Ama falcının dediği bazen çıkıyor" diyenler de yok değildir. Aynı sözü bir ara bir sahabi de söylemiş, fakat Peygamberimiz ona şu cevabı vermiştir: "Bu söz cinlerindir. Cin bilgiyi kapar da dostunun (cincinin) kulağına tavuğun gıdaklaması gibi gıdaklar. Bu şekilde ona yüz yalandan daha fazlasını karıştırır." (Müslim, Selam: 123)
Bütün falcıların doğrudan cinlerle ilişkisi var mı, yok mu, ayrı bir konu, ama falcılık dine, imana aykırı bir uygulama olduğuna göre, olayın şeytanla bağlantısının olduğunda hiç şüphe yoktur. Şeytan da bir cin olduğuna göre, geleceği okuduğu iddiasında bulunan falcılar cinlerin elinde bir oyuncak haline düşmüşlerdir. Hadis-i şerif genel bir ölçüyü veriyor. Gerek kâhin, gerekse falcı veya medyum, bu kişiler kendilerine hangi adı takmış olurlarsa olsunlar, aynı kategoriye girerler. Söyledikleri bazen tutsa bile, bu, yüz tane yalanın arasından çıkan bir doğrudur. Buna doğru demek de doğru değildir.
* * *
Bilim adamları da falcılığın birer huzursuzluk kaynağı olduğunu ifade ediyorlar, aile geçimsizliklerine sebep olduklarını söylüyorlar. Aksiyon dergisinin yaptığı bir araştırmada psikiyatri uzmanı Prof. Dr. İlhan Yargıç'ın tespiti şöyle: "Falcılar, genellikle benzer söylemleri kullanır. Kadının kocasıyla sorunu vardır, problem aslında konuşulsa çözülebilecektir. Fakat falcı birisinin kendisine büyü yaptığını söyler. Bu durumda kadın tüm aile fertlerine karşı düşmanca tavır besler. Gerçekte böyle bir şey olmamasına rağmen, kehanet kendini kanıtlar ve aile ilişkileri kopar."
Mehmet Paksu
Cevap: Fala inanma, falsız da kalma
çok güzel bir paylaşım oldu cahil insanları nasılda kandırıp hem aile huzurunu bozup hemde maddi yönden zarara uğratiyorlar insanlarımız ne kadar cahil olmuş rabbine sığınmıyorda bir kaç fasfatanın lafınla mutluluğu arıyor çok yazık
Cevap: Fala inanma, falsız da kalma
Bilmukabele malesef...
Yorumuna sağlık... Teşekkür ederim canım...