Sizin Çocuğunuz Kaç Hatim Dinledi?..
Günümüzde en büyük buluş ve anlamaları, dış dünya değil akisine insanın iç dünyası, beyin-zihin yapısı konularında yoğunlaşmaktadır...
Bu bağlamda günümüzde en çok araştırılan konulardan biri şuur ve şuur altı fonksiyonların nasıl geliştiği...ve nelerin tesirinde kaldığıdır...
Son araştırmalar insanın, beş duyusunun alabileceği uyarılar açısından zengin bir dünyada yaşadığını, dış dünyadan çok az ham bilgi aldığını ve geri kalan kısmını kendi zihninde var ıolan temel kalıplara göre şekillendirdiğini ortaya çıkarmıştır...
Bu temel kalıplar, 0-10 yaş arasında verilen eğitimle şuur altında oluşmaktadır...Düşünceden davranış ve tutumlara varıncaya kadar,bütün zihni işlemler, şuur altında oluşmaktadır...
CANLI BİR ÖRNEK:
Bir arkadaşım anlatmıştı...Kendisinin 20 aylık çocuğu var... Şimdiye kadar çocuğuna 20 hatim dinletmiş...Bir tanıdığından almış bu fikri...
Tanıdığıda çocuğuna her ay bir hatim dinletmiş... Şimdi 5 yaşında olan çocuğu Kur'an-ı Kerim'i ezberlemiş...
Çünkü dinlediği Kur'an, şuur altında büyük yer edinmiş...Dolayısı ile onu ezberlemesi kolay olmuş...
Sizde çocuğunuza Kur'an dinletin...İletişim araçları okadar çok ilerlediki...Bir CD'ye 2 hatim sığıyor...HAydi teknolojinin getirdiği güzellikleri birazda çocuklarımız için,onların hayrına olacak şekilde kullanalım....
Rehber Yayınları Dergisi
Cevap: Sizin Çocuğunuz Kaç Hatim Dinledi?..
Kur’an bir nasihat, bir zikir ve bir uyarıcıdır. Ne var ki, Kur’an’dan istifade edebilmek için, gönüllerin ona karsı acık olması şarttır. Gönlün acık olabilmesi için de, insanin gözünü O’na dikmesi ve kulağını O’na vermesi gerekir. Nitekim Kelam-ı ilahi’de söyle denilmektedir.
“Bu Kur’an, kalbi ona acık olanlar ve gözünü Kur’an’a dikip ona kulak verenler için bir öğüttür.” (Kaf, 50/37)
Selef-i salihin, Kur’an okumanın minimumu üzerinde durmuş, her gün bir miktar okunmalı demişlerdir. Bu hususta söylenilenleri “Kur’an-i Kerim en hızlı, haftada bir, ortalama onbeş günde bir, en az ayda bir defa hatmedilmelidir. Eğer ayda bir defa olsun hatmedilmiyorsa, Kur’an metruk sayılır.” seklinde özetleyebiliriz.
Şu da var ki, Kur’an okunurken insanın içine sinmeli, okuyan onu düşünmeli ve ondan bir kısım esintiler duymaya çalışmalıdır. Aksi halde onu okumuş sayılmayız. Kur’an-i Kerim, Efendimiz’in (sallu aleyhi ve sellem) ifadesiyle en az ayda bir defa hatim edilmelidir. Fakat hatim üç-beş güne sıkıştırılmamalıdır. Zira o zaman düşünmeden okunmuş olur. Oysa Kur’an bastan sonra mülahaza edilmesi, bir bütün olarak ele alınması ve dikkatle okunması gereken bir kitaptır.
Kur’an-ı Kerim’i okuma miktarı hakkında şöyle bir ayrım mümkündür.
Eğer amel yolunu tercih eden abidlerden ise haftada bir iki hatim yapmalıdır.
Şayet kalbini çalıştırıyor, tefekkür ile uğraşıyor veya ilim yaymakla meşgul oluyorsa, haftada bir hatim kâfi gelir.
Eğer Kur’an’ın manaları hakkında düşünüyorsa, fazla tekrar ihtiyacı olduğundan ayda bir hatim yapması kâfidir.
(İmam Gazali, ihya, 1/782)