Allah'ın Cennete Koyacağı Üç Avuç Müslüman
Ebu Bekr b. Ebi Şeybe şöyle demiştir:
Bize İsmail b. Ayyaş anlattı, Muhammed b. Ziyad'dan. O dedi ki:
Ebu Ümame el-Bahili'yi işittim şöyle diyordu:
Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'i şöyle derken işittim:
"Rabbim bana, hesapsız olarak yetmişbin kişiyi Cennete koyacağını vadetmiştir. Her bin ile beraber yetmişbin kişi olacak, bunlara hesap ve azap olmayacak. Ve Rabbimin avuçlamalarından üç avuç."
(Ahmed, Müsned, V, 269; Ti rm iz i, 2437, Kıyametin sıfatı kitabı, 12. bab. Burada Tirmizi, bu hadis hasen-sahih-ğarib bir hadistir; Beyhaki, el-Esma ve's-Sıfat, II, 62)
Ben diyorum ki: İsmail b. Ayyaşın müdellis ve zayıf olması korkusu vardır. Tedlisine gelince...
Ebu Bekr b. Ebi Asım şöyle demiştir:
... Ebu Ümame'den. Rasulullah'dan Sallallahu Aleyhi ve Sellem buyurdu ki:
"Allah bana, ümmetimden yetmişbin kişiyi hesapsız olarak Cennete koymayı vadetmiştir. "
Bunun üzerine Yezid b. el-Ahnes, Vallahi ey Allah'ın elçisi bunlar sinekler içinde kırmızımsı sinekler kadar bir şeydir, dedi.
Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem,
"Allah bana yetmişbin vadetti, her bin ile de bir yetmişbin. Ve O, üç avuca ziyade eyledi."
(Heysemi, Mecmau'z-Zevaid, X, 362'de der ki: Bunu Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir. Ahmed'in ravileri ile Taberani'nin bazı isnadları sahih hadis ravileridir)
Taberani der ki:
... Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu:
"Rabbim (Azze ve Celle) bana, ümmetimden yetmişbin kişiyi hesapsız olarak Cennete koymayı va'detmiştir. Sonra her bin kişi yetmişbin kişiye şefaat edecek. Sonra yüce ve ulu Rabbim iki avucuyla üç avuç avuçlar."
(Heysemi, Mecmau'z-Zevaid, X, 409 da der ki: Bunu Taberani, Evsafta ve Kebir'de, Amir b. Zeyd el-Bükali tarikiyle rivayet etmiştir. İbn Ebi Hatem bu zatı, zikretmiş cerh veya tevsik etmemiştir. Diğer ravileri sikadır)
Bunun üzerine Ömer, Allahu Ekber dedi ve şunu ilave etti:
İlk yetmiş, umarım Allah onları babaları oğulları ve aşiretleri hakkında şefaatçi kılar ve umarım beni de son üç avuç içerisinde eyler.
Hafız Ebu Abdillah Muhammed b. Abdilvahid, bu senedin bir illeti olduğunu bilmiyorum, demiştir.
Taberani, der ki:
... Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu:
"Rabbim Azze ve Celle bana, ümmetimden yetmişbin kişiyi hesapsız olarak Cennete koymayı vadetmiştir. Ve her bin kişiyi yetmişbin kişiye şefaatçi kılacaktır. Sonra Rabbim iki avucuyla üç avuç avuçlayacaktır."
İbn Kays der ki:
Ebu Said'e, sen bunu Rasulullah'dan Sallallahu Aleyhi ve Sellem işittin mi dedim. Kulağımla işittim, kalbim de onu belledi dedi. Ebu Said der ki:
Ve Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu:
"Bu, inşaallah ümmetimin muhacirlerini içine alır. Geriye kalanı da Allah Azze ve Celle a'rabımızdan (bedevi araplarımızdan) tamamlar."
(Heysemi, Mecmau'z-Zevaid, X, 409'da der ki: Bunu Taberani Kebir'de Ebu Sa'd el-Ensari'den, Evsafta Ebu Said el-Enmari'den rivayet etmiştir. Ravileri sikadır)
Taberani der ki:
Bu hadis Ebu Said el-Enmari'den sadece bu senedle rivayet edilmiştir. Muaviye b. Sellam bununla teferrüd etmiştir.
Bunu Muhammed b. Sehl b. Asker de,... kendi isnadıyla rivayet etmiştir. Orada Ebu Said der ki:
Bu, Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem yanında hesab edildi ve netice dört yüz milyon dokuz yüz bin çıktı.
Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem buyurdu ki:
"İnşaallah bu, ümmetimin muhacirlerini de içine alır."
Taberani der ki:
... Umeyr Radıyallahu Anhu den. Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem buyurdu ki:
"Allah bana, ümmetimden üçyüzbin kişiyi Cennete koymayı vadetti. Umeyr, ey Allah'ın elçisi bize artır dedi. Peygamber eliyle, bu kadar diye işaret etti. Umeyr, ey Allah'ın elçisi bize artır dedi. Bunun üzerine Ömer, yeter ey Umeyr dedi. Umeyr, ey Hattab'ın oğlu bizimle alıp veremediğin ne, Allah'ın bizi Cennete koymasından sana ne, dedi. Ömer dedi ki: Allah Azze ve Celle inşaallah insanları bir kaç avuç veya bir büyük avuç ile Cennete koyacaktır. Bunun üzerine Allah'ın Peygamberi Sallallahu Aleyhi ve Sellem, Ömer doğru söylüyor, buyurdular."
(Heysemi, Mecmau'z-Zevaid, X:, 405'de der ki: Bunu Taberani rivayet etmiştir, Ebu Bekr b. Umeyr'i bilmiyorum. Diğer ravileri sahih hadis ravileridir)
Muhammed b. Abdilvahid, Umeyr'in bundan başka hadisi olduğunu bilmiyorum der.
el-Hılye'de Süleyman b. Harb hadisinde
... Enes'den şu aktarılır: Peygamber buyurdu ki:
"Rabbim bana ümmetimden yüzbin kişiyi Cennete koymayı vadetmiştir."
Ebu Bekir, ey Allah'ın elçisi artır dedi. Böyle işte buyurdular. Süleyman b. Harb el işaretiyle bunu belirtti. Ebu Bekir, bize artır ey Allah'ın elçisi dedi. Bunun üzerine Ömer dedi ki:
"Allah insanları cennete tek bir kaç avuçla koymaya kadirdir."
Bunun üzerine, Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem;
"Ömer doğru söylüyor buyurdular." (Ebu Nuaym, el-Hılye, II, 344. Ebu Nuaym, bu ğarib bir hadis der)
Bu hadisi ondan ibrahim b. el-Hesim el-Beledi de rivayet etmiştir. Bu zatta za'f vardır. Ebu Hilal er-Rasibi bununla teferrüd etmiştir. Basra'lıdır ve ismi Muhammed b. Süleym'dir.
Abdurrazzak der ki:
... Enes Radıyallahu Anhu den. Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem buyurdu ki:
"Allah Azze ve Celle bana ümmetimden dörtyüzbin kişiyi Cennete koymayı vadetmiştir."
Ebu Bekir, bize artır ey Allah'ın elçisi dedi. Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem;
"iki elini birleştirip işte böyle" dedi.
Ebu Bekir yine, bize artır dedi. Rasulullah;
"işte böyle" buyurdu.
Bunun üzerine Ömer, yeter ey Ebu Bekir dedi.
Ebu Bekir, beni bırak, hepimizin cennete girmesinden sana ne, dedi. Ömer dedi ki:
"Allah isterse bir avucu ile, yaratıklarını cennete kor."
Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem,
"Ömer doğru söylüyor buyurdular."
Abdurrazzak bununla teferrüd etmiştir.
(Taberani, Mu'cem es-Sağir, 334. Der ki: Katade, en-Nazr b. Enes ve Enes yoluyla sadece Ma'mer rivayet etmiştir. Abdurrazzak bununla teferrüd etmiştir.)
Ebu Ya'la el-Mevsili der ki
... Enes'den Radıyallahu Anhu o da peygamber'den Sallallahu Aleyhi ve Sellem, buyurdu ki:
"Ümmetimden yetmişbin kişiyi cennete koyacak."
Artır ey Allah'ın elçisi dediler.
"İşte böyle dedi ve eliyle avuçladı."
Ey Allah'ın Peygamberi, dediler, Allah bundan sonra Cehenneme gireni uzak etsin." (Heysemi, Mecmau'z-Zevaid, X, 404'de bunu Ebu Ya'la rivayet etmiştir, der.)
Muhammed b. Abdilvahid, Enes'den bu yoldan başka bir yolla rivayet edildiğini bilmiyorum der. Yahya b. Main'e de Abdülkadir sorulmuş; salih olduğunu söylemiştir.
İşte bu avuçlamalara nail olacak olanlar, iki kabza (avuçlama) gününde ilk kabzaya düşecek olanlardır. Eğer, nasıl olurda önce tek bir kabza (avuçlama) olurlar sonra o zikredilen sayılar (dahi insanlar) la birlikte üç büyük avuç olurlar denirse, deriz ki:
Rabb Sübhanehü ve Teala iki kabza günü onların suret ve kalıplarını (küçültülmüş modellerini) çıkaracaktır. Nitekim onların o gün karıncalar gibi olacakları rivayet edilmiştir. Üç avuçlama gününde ise yaratılış ve cisimleri en mükemmel ve tam olacaktır. Buna münasib olarak da her iki yed (el) ile yapılan, birkaç avuçlamadan söz edilmiştir.
En iyi bilen Allah'tır.