12. Şehİt kiyamet gÜnÜ bayilmaz
12. ŞEHİT KIYAMET GÜNÜ BAYILMAZ
Yüce Allah dünya hayatının son gününü şöyle anlatı*yor: “(Birinci defa) sura üfürülünce, Allah’ın dile*dikleri müs*tesna olmak üzere, göklerde ve yerde olanlar bayıla*cak*lar. Sonra bir daha üflenince bir*den onlar ayağa kalkıp bakarlar (ne olacağını beklerler).” (Zümer, 39/68) Hz. Peygamber âyette Al*lah’ın dilemesiyle istisna edilen, yani bayılmayacak olan kişilerin şehitler olduğunu belirtmektedir. “Onlar şehitler*dir. Kılıç*larını kuşanmış Allah’ın Arşının etra*fında bu*lunmak*ta*dır*lar.”[192] Müfessirler bu âyeti şöyle tefsir eder*ler: “Beden içinde bulunan, yani henüz ölümü tat*ma*mış bütün yaratıklar, sura üflenince derhal ölürle. Ama da*ha önce ölümü tatmış olan ruhlar, sura üflendiği zaman öl*me*yip dehşet içinde bayılırlar. İşte ruhlar içinde, bu ba*yıl*ma*dan ilk ayılan, Hz. Musa hariç, Peygamber Efendi*miz ola**caktır. Ayetin ifadesine göre, gökte ve yerde olan ruhların bazıları ise hiç bayılmayacaklardır. Bunlar da şehitlerdir.”[193] Hz. Musa ise, belki daha önce Tur da*ğında böyle bir baygınlık geçirdiği için, ahiretteki bu bay*gınlıktan muaf tutulacaktır. Ayette Hz. Musa’nın bu ba*yılma olayı şöyle dile getiriliyor: “Musa tayin ettiğimiz vakitte (Tur’a) gelip de Rabbi onunla konuşunca, “Rabbim! Bana kendini göster, seni göreyim!” de*di. (Rabbi), “Sen beni göremezsin. Fakat şu dağa bak, e*ğer yerinde durabilirse sen de beni göre*cek*sin!” buyur*du. Rabbi o dağa tecelli edince dağı param*parça etti, Mu*sa da baygın düştü.” (A’raf, 7/143) Hz. Peygamber bu dehşet verici sahneyi anlatırken şöyle diyor: “İkinci defa sura üfürül*dükten sonra ilk defa başımı ben kaldıracağım, (ben ayı*lacağım). Hz. Musa’yı Arşın direklerinden birine yapışmış olarak bulacağım. Acaba benden önce mi başını kaldıra*cak yoksa bayıl*ma*ya*caklar arasında mı bulunuyor bilemi*yorum.”[194]