4. Cennete gİrenlerden sadece Şehİt gerİ dÖnmek İster
4. CENNETE GİRENLERDEN SADECE ŞEHİT GERİ DÖNMEK İSTER
Cennet, insan hayalinin alamayacağı kadar güzel, çe*kici ve bütün güzel duyguları zirve seviyede tatmin edecek yeterlilikte yaratılmıştır. İnsanlar cennete girmek için bü*yük bir arzu duyar ve hep orayı merak ederler. Kur’an, cennetin güzelliklerini ve müminlere hazırlanan nimetleri, insanlığın hiç bir zaman ulaşamayacağı seviyede yüksek bir edebî tasvirle anlatır. Şehitlere ise, herkese sunulacak nimetlerden başka fazlalık şeyler de hazırlanmıştır. İşte buna rağmen şehit, tekrar dünyaya gelip Allah yolunda şehit olmak ister. Hz. Peygamber bu isteği şöyle anlatıyor. “Dünyada olan bütün güzellik ve zevkler cennette olduğu için, oraya giren hiç kimse dünyaya geri dönmek istemez. Ancak şehit böyle değildir. O, mazhar olduğu ikramlar ve kendisine sunulan nimetler nedeniyle yer yüzüne dönüp on kere şehit olmayı arzu eder.”[168] Bir gün Hz. Peygam*ber, babası Uhud’da şehit olan Hz. Cabir’e şunları söyler: “Allah babana ne söyledi haber vereyim mi? Dedi ki, “Ey Abdullah! Dile benden istediğini vereyim.” Baban şunu söyledi: “Allah’ım, bana yeniden hayat ver, senin yolunda ikinci kere öleyim.” Allah ona, “Ben daha evvel kesin ka*rarı vermiş bulunuyorum, ölenler artık dünyaya dönme*yecekler.”[169]
Diğer bir hadiste ise şunları görüyoruz: “Şehitlerin ruhları, yeşil kuşlar şeklinde cennette diledikleri gibi dola*şırlar. Daha sonra, Allah’ın arşına bağlı kandillere konar*lar. Onlar bu durumda iken Allah onlara, “dileyin benden ne dilerseniz!’ der. Şehitler, “Rabbimiz! Ne isteyebiliriz ki, cennetin her yerini dilediğimiz gibi dolaşıyoruz!” derler. Mutlaka bir şeyler istemeleri konusunda teklif gelince onlar şöyle derler. “Ruhlarımızı cesetlerimize tekrar geri gönder. Senin yolunda ölelim.” Bunun dışında bir şey istemedikleri görülünce (rahat) bırakılırlar.”[170] Yani şehi*din gördüğü ikram ve nimetlere, ancak tekrar Allah yo*lunda ölmek denk gelebilir.