-
17. Gurbet Ve Ayrılık
17. Gurbet Ve Ayrılık
“Garip olarak (yabancı yerde, gurbette) ölen şehit*tir.”[133]
İnsan hayatı, diğer insanlarla beraber olmak, onları sev*mek, onlar tarafından sevilmek, yardım etmek, yardım görmek, hayatı paylaşmak, sevinç ve tasada beraber ol*mak, dost ve akrabalardan oluşan bir çevre edinmek, do*ğup yaşa*dığı toprağı sevmek ve ona bağlanmak, vb. prensipler üze*ri*ne bina edilmiştir ki, bu durum insanın yalnız başına eksik ve yetersiz olduğunu, hayatını ancak diğer insanlarla ortak*laşa sürdürebileceğini ve ancak bu şekilde hayattan tat alabileceğini göstermektedir. Bu da, engin derinliği ve deği*şik duygularıyla insanın, toplumsal bir varlık olmasının ge*re**ğidir. Kültür ve medeniyetin oluşması da bu prensipler sayesinde mümkün olmaktadır. Yerleşip bağlandığı bir va*tanı ve çevresi olmayan varlı*ğın, kültür ve medeniyet oluş*turması düşünülemez. İşte insana ağır gelen şeylerden biri de, bu ortamdan uzak*laşması, yani ayrılıktır. Dünya edebi*yatının çok büyük bir kısmı, ayrılık ve gurbet üzerine söy*lenen ve yazılanlardan oluşmuştur. Kişiyi psikolojik açıdan ciddi acılara boğan gurbet, hemen her zaman beraberinde sıkıntılar da getir*mektedir. Kendisini anlayan, huylarını, sır*larını, hassasi*yetlerini, sevdiği ve nefret ettiği şeyleri bilen, ona gönül*den yardım eden, nazı ile oynayan, kısacası, ken*disini rahat ve güvende hissettiği bir çevreden ayrılmak, ki*şiye elbette çok ağır gelecektir. Hele ölüm gibi, insanın haya*tı boyunca yaşadığı bütün acılara denk gelen bir olayda, et*rafında sadece yabancıları gören, beraber büyüdüğü, ya*şadığı, sevdiği, anne-babası, akrabaları, hanımı, çocuk*ları, anıları, vs. bir filim şeridi gibi gözü önünden geçti*ğinde, hisse*deceği acı ve meydana gelecek iç çekmeler, feryatlar, has*retler, duyguların iflası... Evet bütün bunlar gurbette ölen kişinin karşılaşacağı gerçeklerdir. Üstelik hayatının son saniyelerinde bu denli büyük acılar çek*mesi... İşte bazı ne*den*lerle bu çevreden ayrılıp acılar içinde gurbete giden kişi, orada vefat ederse, şehit seva*bına nail olmaktadır.