-
Kız îstemenin Sünnetleri
Kız îstemenin Sünnetleri
Damat adayının veya vekilinin kız istemeden önce bir hutbe okuması müstehabdır. Bu hutbeye Allah'a hamdederek başlanmalı, Hz. Peygamber'e salât ve selâm okuyarak devam edilmelidir.
Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:
Allah'a hamdetmeden başlanan her şanlı iş bereketsizdir.Daha sonra salah ve takva tavsiye etmeli, sonra da ziyaretinin asıl sebebi olan şeyi 'kerimeniz falanı, filanca için istemeye gel .ik' diyerek belirtmelidir.
Kızın velisinin de bir hutbe irad etmesi müstehabdır. Hutbeye Allah'a hamdederek başlamalı, Hz. Peygamber'e salât ve selâm okuyarak devam etmelidir. Sonra salah ve takva tavsiye etmeli, sonra da gelen kişilere cevap vermelidir.
Ancak akid'den önce hutbe okumak, kız istemeden önce hutbe okumadan daha efdaldir. Çünkü selef-i salihînin böyle yaptığı nakledilir. Nitekim İbn Mes'ud'dan mevkuf ve merfû olarak şöyle rivayet edilmiştir:
Sizlerden biri bir kız istediği zaman veya bir ihtiyacı oldjğunda şöyle desin: 'Hamd Allah'a mahsustur. O'na hamdediyor, O'ndan yardım talep ediyorum; O'ndan bağışlanmamı diliyorum. Nefsimin şerrinden, amellerimin kötülüğünden Allah'a sığmıyorum. Allah kime hidayet ederse onu saptırcak yoktur, kimi de saptırırsa ona hidayet edecek yoktur. Şehadet ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur. O tektir, ortağı yoktur. Şehadet ederim ki Munammed O'nun kulu ve" rasûlüdür.
Ey iman edenler! Allah'tan sakınılması gerektiği gibi sakının ve ancak müslüman olduğunuz halde ölün.
(Âlu İmran/102)
Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan ve ikisinden pekçok erkek ve kadın yaratıp meydana getiren rabbinizden sakının! Adıyla birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah(ın azabın)dan ve akrabalar(ın haklarını korumamak)tan da sakının. Şüphesiz ki Allah sizin üzerinizde murakabe edicidir. (Nisa/l)
Ey iman edenler! Allah'tan (azabından) sakının ve doğru söz söyle-yin. (Böyle Allah'tan korkar da doğru sözlü olursanız) Allah sizin işlerinizi düzeltir (sizi muvaffak kılar), günahlarınızı da bağışlar. Kim Allah'a ve Rasûlü'ne itaat ederse kesinlikle o büyük bir zafer elde etmiştir.
(Ahzab/70-71)