Ana Baba Hakkı Gözetilmelidir
http://www.konyevi.net/userfiles/ima...baba_hakki.jpg Allah-u Zülcelal ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur: "Biz insanlara, anne ve babalarına ihsanda bulunmayı tavsiye ettik...." (Ahkaf:15) Abdullah b. Mes’ud radıyallahu anh anlatıyor: Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’e: -Ya Rasulallah! Allah'u Zülcelal'e karşı en sevimli amel nedir? Diye sordum. -Vaktinde kılınan namazdır, buyurdu. Ben: -Sonra nedir? diye sordum. -Anne ve babaya iyilik yapmaktır, dedi. Ben: -Sonra nedir? dedim. -Cihat yapmaktır, buyurdu. (Buhari, Mevakit:5,Cihad:1,Edeb: 1, Tevhid:48, Müslim,İman:137-140, Nesai,Salat:75)
Abdullah b. Ebi Evfa’dan: Alkame isminde bir sahabe hastalandı. Hastalığı ağırlaşınca hanımı Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimize haber göndererek:
-Kocam sekarata düştü, dedi. Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem Hz. Bilal radıyallahu anh, Hz. Ali radıyallahu anh ve Hz. Selman radıyallahu anh'a: -Gidin Alkame'nin durumuna bakın, buyurdu. Onlar Alkame'nin evine gittiler. Alkame sekarat halinde idi. Ona "Lailahe illallah" kelime-i tevhidini telkin ettiler. Fakat Alkame söyleyemedi. Bunun üzerine Hz. Bilal radıyallahu anh'ı Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’e gönderdiler. Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem: -Alkame'nin babası ve anası var mı? diye sordu. -Babası vefat etti, fakat bir ihtiyar anası var, dediler. Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem Hz. Bilal'e: -Ya Bilal! Alkame'nin annesinin yanına git ve şöyle de: Eğer gelebilirsen Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem seni yanına istiyor. Eğer gelemez isen, o senin yanına gelmek istiyor. Kadın: -Ben Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’in yanına gelirim, diyerek huzura geldi, selam verdi oturdu. Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem kadına: -Bana doğruyu söyle, Alkame'nin hali nedir? diye sordu. Kadın, Alkame'nin salih amellerini saydı. Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem: -Oğlunla senin aran nasıldı? diye sordu. Kadın: -Ya Rasullallah! Ben ondan razı değilim. Çünkü o karısının sözünü tutup benim sözümü tutmuyordu, dedi. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem: -Annesinin gazabı onun kelime-i tevhid getirmesine engel oluyor, dedi ve Hz. Bilal radıyallahu anh’a dönerek: -Ya Bilal, odun toplayın ve ateş yakın, Alkame'yi ben yakacağım, dedi. Kadın: -Ya Rasulallah onu benim gözlerimin önündemi yakacaksın? Ben buna nasıl dayanırım, dedi. Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem: -Ya Kadın! Allah'ın ateşi daha şiddetlidir. Eğer oğlunun rahat etmesini istiyorsan, ona haklarını helal et ve ondan razı ol, dedi.
Bunun üzerine kadın: -Ya Rasulallah sen şahid ol; ben bütün haklarımı Alkame'ye helal ettim ve ondan razı oldum. Peygamber Efendimiz: -Yâ Bilal gidin Alkame'ye bakın, buyurdu. Baktılar ki Alkame kelime-i tevhid getiriyor. Alkame'yi defnettikten sonra Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem: -Yâ Bilal! Kim ki, karısının sözünü annesinin sözünden üstün tutarsa, Allah ona gazap eder, buyurdu. (Beyhaki,Ş.İman:IV/198)
Anne baba hakkında bir çok hadis-i şerif ve kıssalar vardır. Biz bu kadarından ibret alabilirsek ne mutlu. Anne ve babaya karşı olan hukukumuzu getirmeli, eğer onlar yanımız da iseler, hizmetlerinde bulunmalı, ölmüş iseler, onların arkasından, daima, hayır, hasenat yapıp sadaka vererek ve fatiha okuyup sevabını hediye ederek, onlara karşı olan hukukumuzu yerine getirmeliyiz.
Seyda Muhammed Konyevi (K.S)