Hİzmet davranişlari bİr sevgİ mesajidir
İnsan sevdiği kişiye hizmet etmekten hoşlanır. Ev hizmetlerini yapan bir kadın eşine sevgisini göstermiş demektir. Eşinin ihtiyacı olduğunda ona hizmet etmeyi ihmal etmeyen bir erkek de sevgisini ifade etmiştir.
Yeni evlenen bir erkek ilk günün sabahı erkenden kalkar, çayı demler ve mükemmel bir kahvaltı hazırlar. Uyumakta olan eşinin yanına varır, eliyle hafifçe omzuna dokunur:
–Haydi, canım kalk, kahvaltı hazır, der.
Kendini uykunun rahatlığına veren kadın, öbür tarafa döner. Kocası nazikçe uyarmaya devam eder.
–Haydi, ama çay soğuyacak, kahvaltı hazır, diye tekrarlar.
Kadın gözlerini ovuşturarak uyanır, aman ALLAH 'ım, kocası karşısında duruyor. Oysa annesi, "Sakın kocandan sonra kalkma" diye ona tembih etmemiş miydi?
Eşinin şaşırdığını gören koca, onu rahatlatmak için elinden tutar.
–Güzelce kahvaltımızı yapalım, ekmekleri de kızarttım, diyerek sofranın başına götürür.
Kadının korkusu önce şaşkınlığa, sonra sevince dönüşür. İçinden, "Yaşadık, eşim böyleyse, ev işlerini çok kolay yaparım" diye geçirir.
Birkaç lokma aldıktan sonra kocasının gür sesiyle bütün hayalleri kaybolur:
–Her gün böyle isterim.
Bu fıkra, eşinden sürekli ve düzenli hizmet isteyen bir erkeğin beklentisini anlatıyor. Bizim Anadolu geleneğinde ev hizmetleri sadece kadınlara mahsustur. Hatta erkeğin ara sıra yaptığı küçük yardımlar bile hoş karşılanmaz, duyanlar veya görenler alaycı tavırlar takınabilirler.
Hizmet davranışları elbette bir sevgi göstergesidir, ama bunu fazlasıyla abartıp her şartta ve ortamda kadına yüklemek, bir nevi onu hizmetçi gibi algılamak, yanlıştır, hatta insafsızlıktır. özellikle kadının yorgun veya hasta olduğu günlerde, misafirin fazla geldiği zamanlarda kolaylaştırıcı formüller düşünmek, yardımcı olmak gereklidir.
Kimi erkekler, sofranın kurulmasına ve kaldırılmasına, bulaşıkların yıkanmasına yardım ederler. Bazen yemek yapanlar bile vardır. Ben de eşime yardımcı olmaktan büyük zevk duyarım. Eğer müsaitsem onunla birlikte mutfakta yemek yapmak, salataya yardım etmek benim için kitap yazmak kadar önemlidir. Belki bunu garipseyebilirsiniz. Oysa böyle davranırsanız küçülmez, eşinizin kalbinde yücelirsiniz.
beyan dergisi
Cevap: Hİzmet davranişlari bİr sevgİ mesajidir
Çok güzel bir yazı...Emeğine sağlık ablacım. Allah(c.c) razı olsun...
Rabbim bu bilinçte olan eş olmayı ve eşlere nasip olmayı cümlemize nasip etsin inşaAllah...