Hz.Peygamberin Sünnetinde Çocuğun Değeri
http://www.tevbe.org/forum/besmele1.gifHz.Peygamberin Sünnetinde Çocuğun Değeri
Bir hadis-i şerifte şöyle buyrulmuştur:
“Ben ancak bir muallim olarak gönderildim.” (İbnu Mace, Mukaddime,17)
Peygamber (s.a) Efendimiz kendisini bir muallim, bir mürebbî bir terbiyeci olarak tanıtmaktadır.
Peygamberliğin en mühim vazifesi terbiye olunca, yeni yetişen neslin sorumluluklarının da en mühim vazifesi terbiye olmalıdır. (Hz.Peygamberin Sünnetinde Terbiye s:44)
Peygamber (s.a) Efendimiz bunu emir buyurmuşlardır.
“Çocuklarınıza ikrâm edin ve terbiyelerini güzel yapın.” (İbnu Mace-Edeb,3)
Hz.Peygamber (s.a.v) insanlara emrettiklerini kendi hayatında da tatbik etmiş, çocuklara sevgi, şefkat ve merhamet göstermiştir.
Peygamber (s.a) Efendimiz buyurmuşlardır:
“Kişinin öldükten sonra geride bıraktığı şeylerin en hayırlısı, kendisine dua eden Salih bir evlad, sevabı kendisine ulaşan sadaka-i cariye, kendisinden sonra halkın amel ettiği ilimdir.” (Ebu Davud Vesaya,14)
Hz.Peygamberin hadislerinde “terbiye vazifesi” cihad gibi en çok faziletli bilinen bir faaliyetten önde tutulmuştur.
Kendisine cihada çıkmak üzere müracaat eden kimselerin geride çoluk çocuğuna bakacak kimseleri olmadığını anlayınca: “Onların yanına dön. Zira, cihadın iyisi onların içerisindedir.” Diyerek onları geri çevirmiştir.
Çocukların yetişmesinde onlara gösterilecek ilginin cihaddan üstün olduğuna dair kanaatın Müslümanlar arasında yerleşmiş bulunduğunu gösteren Taberanî’nin bir rivayeti aynen şöyledir:
“İbnu Mübarek, kardeşleriyle beraber olduğu bir gazvede onlara sorar:
-İçinde bulunduğumuz cihaddan daha efdal bir amel biliyor musunuz?
-Hayır bilmiyoruz, cevabını alınca:
-Ben biliyorum, iffetli bir adam düşünün, ailesi, çoluk çocuğu var. Geceleyin kalkar, uyumakta olan çocuklarını kontrol eder, üstü açılanları örter. İşte bunun ameli bizden efdaldir.” Der. (Hz.Peygamberin Sünnetinde Terbiye s.45-46)
Benim Müslüman Yavrum
Dr.Sevim Asımgil