Kur’ân yedi okuyuþ þekli üzere indirilmiþtir
Ömer b. Hattâb (r.a.)’den rivâyete göre, þöyle demiþtir: Hiþâm b. Hakîm b. Hizam’a uðradým Rasûlullah (s.a.v.)’in hayatta olduðu bir dönemde idi namazýnda Furkan sûresini okumakta idi okuduðunu dinledim bir de ne göreyim.
Rasûlullah (s.a.v.)’in bana okutup öðretmediði deðiþik þekilde okuyordu, az kalsýn namazda üzerine atýlacaktým ama selam verinceye kadar bekledim selam verince elbisesinden tuttum ve bu okuduðun sûreyi bu þekilde sana kim öðretti dedim.
Rasûlullah (s.a.v.), okutup öðretti dedi. Bende yanýlýyorsun dedim. Vallahi Rasûlullah (s.a.v.) bu sûreyi bizzat kendisi bana okuttu fakat senin okuduðun gibi deðildi. Sonra onu çekip Rasûlullah (s.a.v.)’in yanýna götürdüm ve þöyle dedim: Ey Allah’ýn Rasûlü! bu kimsenin Furkan sûresini bana öðretmediðiniz þekillerde okuduðunu iþittim. Furkan sûresini bana okutup öðreten de sizsiniz. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v.): Ey Ömer! Onun yakasýný býrak dedi. Hiþâm’a da: Oku bakalým dedi. Hiþâm benim duyduðum þekilde okuyuþunu orada tekrar etti. Peygamber (s.a.v.) iþte böylece indirilmiþtir buyurdu. Sonra Peygamber (s.a.v.) bana oku Ey Ömer! Dedi. Rasûlullah (s.a.v.)’in bana öðrettiði þekilde ben de okudum. Yine Rasûlullah (s.a.v.): Ýþte bu sûre böylece indi buyurdular.
Sonra Rasûlullah (s.a.v.) þöyle buyurdular: “Kur’ân; yedi okuyuþ þekliyle indirilmiþtir. Siz bunlardan kolayýnýza geleni okuyunuz.” (Buhârî, Husumat: 27; Müslim, Salat-ül Müsafirin: 17)
ž Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir.