İnsanlar yoldan en güzel nasıl geçebilir..??
Zamanin birinde bir kral, halki için genis bir yol yaptirmis ve yolu açmadan önce, hatirlarda kalacak bir yarisma düzenlemis. Yoldan en güzel geçecek kisiyi belirleyecegini ilan etmis...
Yarisma günü, insanlar yola akin etmis. Bazilari en güzel elbiselerini giymis, kadinlardan kimileri saçlarini en güzel biçimde taramis, kimileri yanlarinda en güzel yiyeceklerini getirmis.
Nihayet tüm gün insanlar yoldan geçmis...Fakat yolu kat edip tekrar kralin yanina döndüklerinde herkes ayni sikayette bulunmus: Yolun bir yaninda büyükçe bir tas ve moloz yigini varmis ve bu moloz yigini yoldan geçmeyi zorlastiriyormus.
Bu arada günün sonunda bir kiside bitis çizgisine yorgun argin ulasmis. Üstü basi toz toprak içerisindeymis. Kralin yanina giderek altinla dolu bir torba uzatmis ve 'Yolda insanlarin geçmesini zorlastiran bir tas ve moloz yigini gördüm. Insanlar rahat etsinler diye bu tas ve moloz yiginini kaldirmaya çalistim. Yolu temizlerken, taslarin altinda bu altinla dolu torbayi buldum. Halktan kimsenin bu kadar altini olmayacagina göre, bu altinlar size ait olmali' demis.
Kral gülümseyerek 'O altinlar sana ait' diye yanit vermis. Adam,'Hayir, benim degil. Benim hiçbir zaman o kadar çok param olmadi' demis.
Bunun üzerine kral üstelemis: 'Evet... Bu altinlari sen kazandin, zira yarismanin galibi sensin. Yoldan en güzel geçen kisi oldun. Çünkü, yoldan en güzel geçen kisi, ardindan gelenler için yoldaki engelleri kaldiran kisidir.'