Bir telaş var yüreğimde…Yaklaşıyor bayram.. Ahh…! Çocukuluğumuzun bayramları. Telaşım korkuya yenik düşmek üzere…Olmayacak, gelmeyecek, yaşanmayacak gibi o güzel bayramlar…Ne yaparız? Ne yaparım? Unutulursa o bayramlar…Sahi Neydi Bayram?

Bir araya çoluk çocuk toplandığımız, dargınların barıştığı, yoksunlukların giderildiği, ihtiyaç sahiplerinin incitmeden, onurunu kırmadan ihtiyaçlarının giderildiği,birlikte sofraların kurulduğu, çocukların korkusuzca mahallelerde şeker ve harçlık topladığı, küslüklerin rafa kaldırıldığı, günler öncesinden evlerde hazırlıkların yapıldığı, heyecanla bayram arifesinin beklendiği, halıların balkonlarda, bahçelerde komşularla birlikte yıkandığı, tatlıların, böreklerin evlerde yapıldığı, evin küçüklerinin minik ellerinde mahallenin taş fırınlarına götürüldüğü, çikolata ve badem şekerlerinin evin çocuklarından bayram sabahına kadar saklandığı…Yeni pırıl pırıl rugan ayakkabıların alındığı, elde işlenen mendillerin çocuklara hediye olarak hazırlandığı, bayramda herkesin evde olduğu..Özellikle aile büyüklerinin evinde neşeyle toplanıldığı, bayram sabahı evin erkeklerinin sünnettendir deyip bir lokma evde pişen börekten ağzına atıp bayram namazına gittiği, onlar dönene kadar kahvaltı sofrasının hazırlanıp hep birlikte dua ile kahvaltıya başlandığı, ardından da büyüklerin baş köşeye oturup küçüklerin sırayla el öptüğü ve tüm bayram coşkuyla aile fertlerinin birbirini ziyaret ettiği günler değimliydi bayram?

Sonra bayramlar da değişti. Değişen bayramlar mı sizce? Gün aynı, güneş aynı, ev aynı. Değişen bayram değil dostum, değişen bizim yaşam biçimimiz, bakış açımız, alışkanlıklarımız, seçtiklerimiz. Eski bayramlar YOK derken bizdeki bu değişikliklerin niye farkında değiliz? Neden kendimize dönüp bakmıyoruz? Oysa biraz düşünsek biraz ben değil de biz düşüncesini hareketlendirsek ve değerlerimize sahip çıkabilsek, kaçmasak, korkmasak yüzleşmekten, kendimizi eleştirmekten imtina etmesek…Başta eski bayramları, ardından da değerlerini yaşatan aynı toplum olmaz mıyız?

Değerlerimiz dedim…Ortak toplum değerlerimizden söz etmek istiyorum. Toplumun kişiliğini ve karakterini oluşturan bilincin huzurla hissedildiği hayat değerlerimiz. Bayram kültürü de bunlardan bir tanesi.

Yazar;burcu genes