SUSMANIN SEVABI
Dilin afetleri çok ve kendini bunlardan korumak zor olduğu için,elden geldiği kadar susmak en iyi çaredir.o halde insan,zaruret miktarından fazla konuşmamalıdır.Dediler ki (abdallar), yani yüksek derecedeki veliler,konuşması, yemesi ve uyuması zaruret mikdarında olan kimselerdir...
Allah Teala ve Tekaddes Hazretleri Buyurmuştur:
-Doğru söylemek, hayırla buyurmak, ve insanların arasını bulmak hariç konuşmada hayır yoktur.(Nisa:114)...
Muaz ibni Cebel radıyallahü anh,dan;
-Ya Rasulullah! bana nasihat et;
Peygamberimiz- sallallahü aleyhi ve sellem;
-Diline sahip ol!
Muaz radıyallahü anh tekrar sordu;
-Ya Rasulullah! bana nasihat et.
Peygamber Sallallahü aleyhi ve sellem;
-Anan seni kaybetsin ya Muaz! insanların yüz üstü cehenneme düşmelerine sebep dillerinden başkası değildir.
Ömer radıyallahü anh buyurdu ki:
-Ebubekir,i gördüm, dilini parmağıyla tutmuş çekiyordu.
-Ey Rasulullahın halifesi! bunu ne için yapıyorsun, diye sordum.
Bu beni ne işlere düşürmüştür,dedi.
Haberde geldi ki;Uhud harbi günü bir genç şehid oldu.onu buldukları zaman açlıktan karnına taş bağlamış olduğunu gördüler.Annesi yüzündeki toz ve toprakları silip;"Cennet sana mübarek olsun" dedi...
Rasulullah Sallallahü aleyhi ve sellem buyurdu ki:
-Nereden biliyorsun? belki işine yaramayan bir işe bahillik etmişti.yahud kendisine faydası olmayan bir söz söylemişti.Demek istiyorum ki hesabı ondan sorulur.sizin sözünüzün manası ise elem ve hesap görmez demektir.
Sahabeden birisi der ki:
Kalbinde kasavet, bedeninde bir gevşeklik,rızkında bir kıtlık görürsen bilki sen mutlaka lüzumsuz, fuzuli şeyler konuşmuşsundur.
Yunus Emre Hazretlerinin şu sözleri meşhurdur;
Az söz erin yüküdür, çok söz hayvanın yüküdür,Bilene bu söz yeter sende cevher var ise.
Tavus Kuddise Sirruh;
-Dilim yırtıcı bir hayvandır,serbest bırakırsam beni parçalar,buyurmuşlardır.
Abdullah Bin Selam,ın;cennetlik olduğunu,Resul-i Ekrem Sallallahü aleyhi ve selem, tebşir edince ashabı kiram radıyallahü anhüm, kendisine sebebini sorduklarında Abdullah Bin Selam radıyallahü anh;
-Boş söz konuşmam ve kimseye karşı kötülük düşünmem buyurmuşlardır...
altınoluk