Yönlendireni Allah ise gideceği istikametin insan için ne önemi olabilirki….
Evet bu yazımda güncel gündemden sıyrılıp insanın içine tutmayı istediğim aynayı…Sizce de öyle değil midir sevgili dostlar?Gittiğiniz yola sizi yönelten güç,sizin için herşeyi planladığı inancıyla yola çıkınca önünüzdeki engeller ne kadar da kolaylaşır.Durup dururken bunu düşünmedim.Bir olay beni böyle düşünmeye yöneltti.Herşeyde bir imzasını dikkatlice bakınca bulabileceğimiz Mutlak Güç,bize kendisinin var olduğunu türlü türlü olaylar,durumlarla ispatlamıyor mu?Ayrıca bu konuda bize Kur’an-ı Kerim yardımıyla mesajlar da vermiyor mu?Birçok surede Allah kendisinin varlığına delil olarak bir takım işaretler vermektedir insanın düşünen yanını harekete geçirmek adına…İşte onlardan bir kaçı:
Şüphesiz, göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelişinde, insanlara yarar sağlayacak şeylerle denizde seyreden gemilerde, Allah’ın gökyüzünden indirip kendisiyle ölmüş toprağı dirilttiği yağmurda, yeryüzünde her çeşit canlıyı yaymasında, rüzgârları ve gökle yer arasındaki emre amade bulutları evirip çevirmesinde elbette düşünen bir topluluk için deliller vardır.(Bakara Suresi,164)
Rabbinizden size gerçekleri gösteren deliller geldi. Artık kim gözünü açar hakkı idrak ederse kendi yararına, kim de (hakkın karşısında) körlük ederse kendi zararınadır. Ben başınızda bekçi değilim.(En’am Suresi,104)
Şüphesiz gece ve gündüzün ard arda değişmesinde, Allah’ın göklerde ve yeryüzünde yarattığı şeylerde, Allah’a karşı gelmekten sakınan bir toplum için pek çok deliller vardır.(Yunus Suresi,6)
De ki: Göklerde ve yerde neler ve neler var, bir baksanıza! Fakat bunca işaretler ve uyarılar iman etmeyecek kimselere ne fayda verir ki?(Yunus Suresi,110)
Gökyüzünü de korunmuş bir tavan yaptık. Onlar ise oradaki, (Allah’ın varlığını gösteren) delillerden yüz çevirmektedirler.(Enbiya Suresi,32)
Yol bulmada yararlanacağınız daha birçok alametler, işaretler koydu. Yıldızlarla da bir kısım insanlar yol bulurlar.(Nahl Suresi,16)
Bu ve daha birçok ayetlerde Allah; kendisini bulmak,varlığına inanmak isteyenlere deliller getirerek onları,bu deliller üzerinde düşünmeye davet etmektedir…
Yukarıda dediğim gibi durup dururken düşünmedim bu konuyu.Penceresi geniş bir alana açılan bir yerde yaşıyorum.Sabah erken kalkmayı ve sabahın muhteşem havasını teneffüs etmeyi çok sevdiğim için o sabah yine erken kalktım.Penceremi açtım.Dışarıyı izliyordum.Temiz hava dolarken içime,içimi bir huzur kaplıyordu.Etrafı dikkatle seyrederken bulunduğum binanın üzerinden bir kuş sürüsü geçmeye başladı.Hayvanları çok sevdiğim içim iyice dikkat kesildim ve izlemeye başladım.Sayıları sanıyorum ikiyüz kadar vardı.Binanın üzerinden öterek uçup gittiler…Daha sonra farkettim ki bu merasim her sabah aşağı yukarı aynı saatte oluyordu.Kuşlar hep aynı saatte öterek geçiyordu binanın üzerinden.Sabahın sessizliğinde hiçkimse uyanmamışken ilahi bir emirle yola çıkan kuşlar hep aynı sistem içerisinde hareket etmek suretiyle biz insanlara mesaj vermekteydiler sanki.Kuş cıvıltıları belki de bir şükür ve hamd gösterisiydi ya da bir zikir seramonisi….O an şunu düşündüm:”Geçtiği güzergahları aynı olan bir otobüs gibi hareket eden bu kuşlar nereye ve nasıl gideceklerini nasıl bilebiliyorlar ya da hiç korkmuyorlar mı?”Sonra bir ses içimden bana şu cevabı verdi:”Yönlendirenin Allah olduktan sonra gittiğin yolda korkma!Çünkü o seni, senin bile anlayamadığın ya da düşünemediğin şekilde düşünüp koruyor ve senin yaşayacaklarını her sabah taksim ediyor.Tıpkı bu kuşlar gibi”….Bir hadiste şöyle deniyor:”Allah’a tam anlamıyla dayanmış ve size verilene kanaat etmiş olsaydınız,kuşlar gibi rızıklandırılırdınız.”
Kuş gibi rızıklandırılmak….Tasasız,kork usuz ve tam bir teslimiyet içinde…..
Ne dersiniz bazen bir kuş kadar da olamıyoruz değil mi?
Mikiyavelis