DIŞARDA
Level completed: 0%,
Points required for next Level: 0
Overall activity: 75,0%
Achievements

Es-Semî' (c.c)
ES-SEMÎ' (C.C.)
“Hakkıyla işiten”
Kullarına gözler, gönüller, kulaklar bahşeden Allah her şeyi hakkıyla işitir.
Hiçbir ses, hiçbir nefes ona gizli kalmaz.
Denizin tâ derinliklerindeki bir mahlûkunun hacetini işittiği gibi, yüreklerimizin kıpırtılarını da işitir.
Dağ, duvar, mesafe, kasa, kese, su, ateş, hiçbir şey onun işitmesine perde olamaz.
Daha evvelce de ifade ettiğimiz gibi Yunus Aleyhisselâm balığın karanlık midesinde ve deryaların dibinde rabbine iltica etti.
Allahü Teâlâ da ona hemen imdat eyledi
Bir de şu var: Allah'ın birisini işitmesi, ötekilerinin sesini duymasına engel olamaz.
Milyarlarca mahlûk aynı anda ona seslenseler, hepsini aynı derecede açık ve hiç eksiksiz işitir.
O'nun işitmesi, bizim gibi kulak ile de değildir.
Hiçbir şeye benzemez. Ona gaflet arız olmaz.
Ve Kur'an-ı Kerim'in ifadesiyle:
“O'nun benzeri olan hiçbir şey yoktur. O, her şeyi işitir ve görür.” ŞÛRÂ: 11
“O'nun misli, aynısı bir şey bulunması şöyle dursun, Ona benzer bir şey bile yoktur. “Vehüve's-Semîü'I-Basîr”
Ve O, öyle Semî' öyle Basîr'dir.
Yani misli olmayan işitici ve görücüdür.
İşitilmeye uygun olan şeylerin bazısını değil hepsini işitir, görülenlerin ve varlıkların tamamını görür, hem insanlarda olduğu gibi dış dünyadan duygu organlarının etkilenmesi yolu ile değil, sonradan olma durumundan hayal kurma ve vehmetmekten uzak ve ezelî bir idrak ile bilerek işitir ve görür.
Kulakları gözleri yaratan ve onları mülkünde tutup idare eden, elbette her şeyi kemâliyle bilir, işitir ve görür.
Aciz bir karıncanın bile haline vâkıftır.
Yürekteki niyetleri, kıpırdanışları, kimin ne istediğini hep bilir, kendisine yönelişleri, yapılan niyazları işitir, bütün ihtiyaçları görür ve gözetir.
Her gün beş vakit namazda ve tam kırk defa “Semiallâhü limen hamideh = Allah kendisine hamd edenin hamdini işitir.” diyoruz.
Çok kere bunu gafletle tekrarlayıp duruyoruz.
Allahü Teâlâ'nın işitmesi bizim işitmemize asla benzemez.
Bizim bir şeyi işitmemiz için bir takım sebepler gerek.
Yüce Allah'ın işitmesi ise hiçbir şarta, hiçbir kayda tâbi değildir.
Bir kimse sesini yükseltse de, gizlese de fark etmez.
Rabbi onu işitir ve her halini görür.
Bir lâhza şu âleme nazar kılalım: Kâinatta şu anda milyarlarca işitilecek hadiseler vuku bulmaktadır.
Milyarlarca can zaman ırmağında akıp gitmektedir.
Hadiselerin arkası hiç kesilmeksizin devam etmektedir.
Bu hadiseler bugün de başlamış değil, ezelden ebede kadar an-bean mekiklerden çözülen iplikler gibi akıyor akıyor.
İşte bunların zerresini kaçırmadan, hiç biri ötekine mani olmadan hepsini birden kemaliyle işitmek Cenâb-ı Hakk'ın şanındandır ve O Semî'dir.
Eğer bir mahlûkunun sesini işitip diğerininkini işitmeyecek olsa, o zaman o Rab olmazdı.
Bütün âlem halkı O'nun kuludur, bütün canlıların rızkını O verir, bütün niyaz edenlerin duasına icabet eden O'dur.
Artık O'nu bırakıp fanileri kendilerine ilâh edinenler hayatî yorgunluklarını cehennemin ateşten duvarlarına yaslanarak gidereceklerdir.
Vah onlara!..
Rabbim, benim yolumu yüce dağlardan aşır.
Eğer lütfün olmazsa ayaklarım dolaşır!
Gecenin eli sende, gündüzün eli sende,
Nice gözler vardır ki, hikmetinden kamaşır!..
Ben cemiyetin îman selâmeti yolunda dünyamı da âhiretimi de feda ettim. Gözümde ne Cennet sevdası var, ne Cehennem korkusu. Cemiyetin, yirmibeş milyon Türk cemiyetinin imanı namına bir Said değil, bin Said feda olsun. Kur'ânımız yeryüzünde cemaatsiz kalırsa Cenneti de istemem; orası da bana zindan olur. Milletimizin îmanını selâmette görürsem, Cehennemin alevleri içinde yanmağa razıyım: Çünki; vücudum yanarken, gönlüm gül-gülistan olur.
13.Asrın Müceddidi
BEDİÜZZAMAN SAİD-İ NURSİ