Velîlerden koyun, oğlu Sina'ya buyurdu şöyle : - "Sen Ömrünü Akli ilimlerde harcadın ! Hangi mertebeye ulaştın ?"Dedi .

- "Ben, günün saatlerinden bira zaman buldum ki , o saatte , demir , hamur haline gelmektedir ."Ey evliyâullah , ona :

- "O zaman gelince Bana haber ver !"Dedi . Denilen saniye gelince , İbn Sina o velîye bildirdi . O zaman Sina demiri eline Aldi ile gelince , oğlum. Hamur hazırsındır yoğurdu . Hamuru delip parmağını içine geçirdi . Eli Sina'nın öylece Kaldi Ey istenilen saniye geçince , evlat. Ona Veli sordu :

- "Sen su bir parmağını çıkarabilir mısın ?"Dedi . İbn Sina :

- "Hayırl Demirin hamur oldugu hazırsındır geçti saniye. DAHA o Saati BİR beklemeliyim"Dedi . O Veli , oğlu Sina'nın parmağını eline Aldi . Sina'nın parmağını hemen oğlu çıkarttı Verdi . O evliyâullah :

- "Kişiye gereken , ömrünü , çabuk bozulan ve şeyler ile geçici geçirmemelidir ,"Dedi .

İbn Sina , vusul yolunda aklın istiklâlini iddia etmişti . Cehennemi boyladı . Yahudiler böylece , Efendimiz ( sav ) ve kaçındıkları olmaktan Hazretlerine Tabi onun tarafından getirmiş Tanrı -I Kur'an oldugu Click Kerim'e inanmadıkları istiklâli iddia ettiler . Yanıldilar , zarar ettiler , hüsrana uğradılar . Böylece ve , ve cehalet zulmetinde ( karanlığında ) kaldılar reddedin.

Mesnevi de buyruldu :

Ey olabilir , Pzt gözlerin Fırat ve Ceyhun akmaktadır hazırsındır .

Onlar ki nefislerine zulmedip kendilerini öldürdüler .

Bunlar Click Ağlama .

Kaynak: Rûhu'l - beyan Tefsiri Tercümesi - İsmail Hakkı Bursevi Hazretleri