ALLAH’ı tanımayan insanın başındaki belalardan birievhamdır Evhamlar insanı perişan eder “Hastalanırsam
trafik kazası geçirirsem
hanım bırakır giderse
işten kovulursam
çocuğuma bir şey olursa
fakir olursam
gelecekte ne halde olacağım?” gibi ihtimaller
ALLAH’ı tanımayanların başına bela olur
ALLAH’ı tanıyan imanlı kimse iseevhamların bütününü siler atar
“ALLAH ne nasip etmişse o olur ALLAH’ın vereceğini önleyemem
bana düşen vazife
her şartta İslam’a uymak
başıma gelene razı olmaktır” der
huzur içinde yaşar İnsanın aklı
hayata bütünüyle yön vermeye yetmez Yani hayata istikamet veremeyiz
o imkânsız!
Sakat bir insan düşsehemen elinden tutar kaldırırız İşte onun sakatlığı
“beni kaldırın” ricasını kabul ettirir
Dertli insan da düşmüştür Ellerini açıp ALLAH’a dua eder Duanın manasıkendi güçsüzlüğünü ve aczini anlayarak
kudreti sonsuz olan ALLAH’a halini arz etmektir
Kimin duasının kabul olacağını ALLAH bilir Bizler şartlarına uygun olarak dua etmek zorundayız O şartlardan biri de dua edenin mağdur olmasıdır Nasıl ki adil bir devlet başkanımağdur olan vatandaşına yardım eder
kâinatın hâkimi olan ALLAH da
mağdur kullarına yardım eder
Bir hastalığınız için doktora gittiğinizi düşünün Vücudunuzdaki rahatsızlıkları doktora anlattıktan sonra beklersiniz; doktor size ne tedavi uygularsa ona tabi olursunuz Çünkü bilirsiniz ki o işin uzmanı o doktordur ve hastalığınızın geçmesi için size en uygun tedaviyi uygulayacaktır En az doktora olan teslimiyet ve itaat kadar ALLAH’a teslim olmalıdır Çünkü ALLAHbizi bizden iyi bilir İnsana düşen vazife
halini ALLAH’a arz etmek ve hükme razı olmaktır
Birisi her gece kalkıp ALLAH’a yakarıpO’na dua ediyormuş Bir gün şeytan ona demiş ki: “Ey ALLAH’ı çok anan kişi Bütün gece ‘ALLAH’ deyip çağırmana karşılık seni buyur eden var mı? Sana bir tek cevap bile gelmiyor
daha ne zamana kadar dua edeceksin?”
Adamın gönlü kırılmışbaşını yastığa koyup uyumuş Rüyasında ona şöyle denmiş: “Kendine gel
uyan! Niye duayı zikri bıraktın? Neden usandın?” Adam da demiş ki: “Buyur” diye bir cevap gelmiyor ki Kapıdan kovulmaktan korkuyorum”
Rüyadaki şahıs ona demiş ki: “Senin ALLAH demenO’nun ‘buyur’ demesi sayesindedir Senin yalvarışın
ALLAH’ın senin ruhuna haber uçurmasındandır Senin çabaların
çareler araman
ALLAH’ın seni kendine yaklaştırması
ayaklarındaki bağları çözmesindendir Senin her ‘Ya Rabbi’ demenin altında
ALLAH’ın ‘buyur’ demesi vardır
Gafilincahilin canı
duadan uzaktır çünkü ‘Ya Rabbi’ demeye izin yok ona Ağzında da kilit var
dilinde de Zarara uğradığı zaman
ağlayıp sızlamasın diye ALLAH ona dert
ağrı
sızı
gam
keder vermedi
Bununla anla ki ALLAH’a dua etmeniO’na seslenmeni sağlayan dert
dünya saltanatından daha iyidir (Mesnevi’den)
Askeriyede öğrenciydik Eğitim ve talim çok ağırdı Bir ağabeyimiz karşımıza dikildi ve “Arkadaşlarsizin eğitiminizi aynen biz de yaptık Çamura yattık
yorulduk
terledik
üşüdük fakat bakın onların hepsi geçti gitti Şimdi emekli olduk Ne kadar rahat ve iyi bir hayat yaşıyoruz Siz bugünkü halinize bakıp üzülmeyin Rütbenizi taktığınız zaman
‘iyi ki o sıkıntıları çekmişim’ dersiniz” demişti
Zahmetteki rahmeti göremeyençok şeyi göremez Bakınız bir ağaç dalıyla
yaprağıyla
kökleriyle meyve vermek için seferber oluyor Bazı ağaçlar öyle çok meyve verir ki dalları kırılır Kırılan dalların dibinden yeniden filiz çıkar Meyve vermek için büyür
adeta koşar Meyve vermenin saadeti hiçbir şeye benzemez O saadete ulaşmanın yolu
terlemek
yorulmaktır Her zahmetin içinde bir rahmet
her zorluğun içinde bir kolaylık vardır
Hiçbir sıkıntı ebedî değildir
Hayat daima deveran içindedir
HEKİMOĞLU iSMAİL