Kur'an-ı Öğrendikten Sonra Unutmaktan Men Eden Hadis-i Şerifler ve Kur'an'dan Ezberinde Hiçbir Şey Olmayanların Durumu : İbn Abbas (Radıyallahu Anh) der ki: Resulullah (Sallallahu Aleyhi Ve Sellem) şöyle buyurdu: “Hafızasında Kur'an'dan hiçbir bölüm olmayan kimse harap olmuş ev gibidir.” (Tirmizi, Hakim)
Enes (Radıyallahu Anh)'den rivayetle Resulullah (Sallallahu Aleyhi Ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “Kişinin mescidden çıkarttığı çör çöpe kadar, bana ümmetimin sevapları gösterildi. Ümmetimin günahları da bana gösterildi. Bir kimsenin Kur'an-ı Kerim'den bir sure veya bir ayet öğrenip de sonra unutmasından daha büyük hiçbir günah görmedim.” (Ebu Davud, Tirmizi, İbn Mace, İbn Huzeyme)
Sa’d b. Ubade (Radıyallahu Anh)’nin rivayet ettiğine göre Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “Bir kişi Kur’an’ı öğrenipte sonra unutursa kıyamet günü Allah’ın huzuruna eli kesilmiş olarak çıkar.” (Ebu Davud)
Öğrenilen Kur'an-ı Tekrar Etmeyi Teşvik Eden Hadis-i Şerifler :
İbn Ömer (Radıyallahu Anh) demiştir ki; Resulullah (Sallallahu Aleyhi Ve Sellem) şöyle buyurdu: “Kur'an-ı ezberleyen kimse, bağlanmış devenin sahibi gibidir. Onu gözetirse elinde tutar, serbest bırakırsa gider.” (Buhari, Müslim)
(Kur'an da böyledir. İnsan öğrendiği yerleri tekrar ederse hafızasında tutar. Tekrar etmezse unutur.)