Namaz huzur içinde kılındığı takdirde, gayesine uygun eda edil*miş sayılır. Bilindiği gibi, dikkat bölünmez, bir şeyde toplanınca, di*ğer şeyden kopar. O bakımdan namazda kişiyi meşgul edecek, dik*katini çekecek, onu oyalayacak şeylerden kaçınmak sünnettir. Özel*likle kıble tarafında nakış, şekil ve benzeri şeylerin bulundurulmama smda büyük yarar vardır.
Enes (R.A.)'den yapılan rivayette, demiştir ki: Hz. Aişe (R.A.)'nu evinin güney kısmında birkaç renkli yünden dokunmuş ince bir örti bulunuyordu. Resûlüllah (A.S,) Efendimiz ona şöyle dedi: «Benii önümden şu çok renkli ince örtünü gider (kaldır). Çünkü devamlı su*rette ondaki renkli nakışlar namazda gözlerime dokunuyor.
Osman b. Talha (R.A.)'den yapılan rivayette, demiştir ki:
Resûlüllah (A.S.) Efendimiz Kabe'ye girdikten sonra onu çağır] di ve şöyle buyurdu: «Ben, Kabe'ye girdiğimde iki koyun boynuzı gördüm, Örtmen için unuttum da sana emretmedim, onları derhî ört, zira Kabe'nin kıblesinde namaz kılanı oyalayan bir şeyin bulun] ması uygun değildir.»
Hadîslerin açık delâletinden şu hükümler anlaşılmaktadır:
1- Namaz kılanın ister evinde, ister camide kıblesi tarafında onu oyalayıcı, dikkatini dağıtıcı bir şeyin bulunması mekruhtur,
2- Koç, geyik ve benzeri bir hayvanın boynuzu dahil, nakış, motif ve bir takım renkli yaldızlı suretlerin bulunması da mekruh*tur.
3- Camilerin renk renk nakış ve motiflerden uzak tutulması
sünnettir.
4- Namaz kılman yerin kıblesinde oyalayıcı dikkat çekici bir cisim bulunuyorsa, üzerine bir örtü örtmek müstehabdır.
Kitabımızın önce geçen sahifelerinde üzerinde canlı resmi bu*lunan elbise ve örtüler hakkında müctehid imamların görüş, istidlal ve ihticaclarını nakletmiştik. Burada ise, bir nüans farkı söz konu*sudur; şoyleki namaz kılman yerde veya cami ve mescitte, kıble ci-hetindeki duvara, namaz kılanın dikkatini çekecek, huzurunu dağı*tacak, oyalayacak bir takım şekil, nakış ve benzeri şeylerin konul*ması mekruh sayılmıştır. Canlı bir hayvan resmi veya üç buutlu şek*lini koymak ise, haramdır. Müctehid imamların çoğunun bu husus*ta farklı bir yorum ve içtihadı olmamıştır.
Yorumlar ve Tahliller:
Enes b. Mâlik hadîsi, kıble cihetinde şekil, nakış ve benzeri şey bulunan yerlerde namaz kılmanın mekruh olduğuna delâlet etmek*tedir. Ancak böyle yerlerde kılınan- namaz bozulmuş, hükümsüz ol*muş sayılmaz, kerahetle kılınmış kabul edilir. Çünkü Resûlüllah . (A.S.) Efendimiz, çok renkli ve nakışlı perdeye karşı namaz kılar*ken yarıda kesmemiş ve sonra o namazı iade etmemiştir.
Osman b. Talha hadîsinin isnadında bazı şüpheler ortaya kon-muşsa da, hadisin zayıf olduğunu belirtecek ölçüde olmadığı anla*şılmıştır. Osman b. Talha, öteden beri Kabe'nin anahtarını taşıma şerefine lâyık görülen bir aileden gelmedir. Abdü'd-Dâr oğullarına mensuptur. Hicabetlik, İslâm'dan sonra da o aileden alınmamıştır.