Dünyanın her sofrasında yer alan ekmeği en fazla tüketen toplumların başında geliyoruz. Çocukluğumuzdan beri işittiğimiz "Ekmek yemezsen doymazsın." tembihleri de bunda etkili. Bu sağlıklı bir durum mudeğişebilir mi?
Esra Keskin'in haberi
Pekiyemeyi alışkanlık haline getirdiğimiz ekmek ne kadar tüketilmeli? Hangi ekmek türü daha sağlıklıdır ve daha fazla tok tutar?
Küçüklükten beri doymak için ekmek yenilmesi gerektiğine inandırıldık. Çocuklarına zorla ekmek yedirmeye çalışan annelerbabaanneler tarafından büyütüldük. Dolayısıyla ekmek
sofralarımızın vazgeçilmezi oldu. Eskilerin sulu yemek yanında olmazsa olmazı ekmeği
şimdilerde abartarak makarna ve pilavla yiyenler bile var! Kimi zaman 'Bu kadar da olmaz!' dedirten ilginç örneklerlere de rastladık. Ekmeğin içine cips
gofret koyanlar gibi... Peki
bu kadar ekmek yemek sağlıklı mı? Ekmek yerine ne tüketilebilir? Hangi ekmek türü daha yararlıdır?
Memorial Ataşehir Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet bölümünden diyetisten Şefika Aydınekmeği alışkanlık haline getirenlere ve "Ekmek yemeden doymuyorum." diyenlere fazla miktarda yenilen ekmeğin vücutta yağ olarak depolanacağını söylüyor. Aydın'a göre ekmek az ve küçük porsiyonlarda yenilmeli. Bu da her öğünde mutlaka 1 veya 2 dilim tüketilmesi gerektiği anlamına geliyor. Çocuklarda ise bu oran daha fazla olabiliyor.
Ekmek enerji veren gıdaların başında geliyor. Ana öğünlerde; makarnapirinç
şehriye
tahıldan yapılan çorbalar
patates gibi ekmek yerine geçen besinler yenilebilir; fakat Aydın
en sağlıklı olanın ekmek yemek olduğunu belirtiyor. Çünkü ekmeğin
bu saydıklarımıza nazaran glisemik indeksi daha düşük. Glisemik indeksinin daha düşük olması ise daha fazla tok tutmasını sağlıyor. Aydın
"Makarna
pirinç
şehriye
galeta
grisini
kepekli ürünler
kahvaltılık gevrekler
tahıldan yapılan çorbalar
patates
kestane
börek
kek
hamur işi
tatlı ve leblebi gibi besinler de ekmeğin yerine geçer. Elbette tercih edilebilir. Fakat yemeğini ekmekle tüketen kişi makarnaya kıyasla daha kısa sürede doyabilir. Çünkü makarna yağlı olduğu için ve çoğu zaman sosla tüketildiği için daha çok iştah açar ve daha fazla tüketime sebep olur. Kan şekerini hızla yükseltip düşürmesinden dolayı daha çabuk acıktırır." diyor. Ara öğünlerde ise ekmek dışında kepekli bisküviler
galeta
grisini
simit
kek ve börek gibi besinler alınabiliyor.
Hangi ekmek daha sağlıklı?
Beyaz ekmekkepek ve buğday özünün ayrılması sonucunda oluşan beyaz undan yapılıyor. Aydın
bu ayrışım sonucunda ekmeğin besin değerinin düştüğünü ve posa miktarının azaldığını ifade ediyor. Bu da beyaz ekmeğin
sağlığa katkısını diğerlerine kıyasla azaltıyor. Ona göre kepek ekmeği beyaz ekmekten daha çok posa içerdiğinden daha tok tutuyor.
Çavdar ekmeği ise yine yüksek oranda posa içerdiğinden kilo yönetiminekan şekerinin dengelenmesine
kalp sağlığının korunmasına ve kabızlığın giderilmesine fayda sağlıyor. Aydın
uzun süre acıkmamak için tam buğday ekmeğini tavsiye ediyor. Çünkü tam buğday ekmeği
rafine edilmemiş buğday unundan yapılıyor. Aydın
"Rafinerizasyon işlemi uzadıkça ekmeğin besin değeri azalıyor. Buğday özü tam buğday ekmeğinin yapımında ayrılmıyor ve bu nedenle vitamin kaybı olmuyor. Tam buğday ekmeği
daha fazla posa içerir. Tok tutar
acıktırmaz." diyor.
Bunun dışında; ayçekirdeklicevizli
tahinli
çörekotulu
zeytinli ve ev yapımı ekmekler kilo açısından biraz tehlikeli. Çünkü bu ekmekler daha yağlı ve iştah açıcı. Ayrıca kek gibi tat verdiğinden
normalde yenilen miktardan 2-3 kat fazla tüketime sebep olabiliyor.
(Zaman)