ISTIKLÂL MARSIMIZIN ANLAM ve ÖNEMI
Korkma, sönmez bu safaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yildizidir, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak.
Mehmet Akif Türk milletine cesaret,ve tahammül asilamak için ve onda bulunan duygulari harekete geçirmek için siirine korkma sözüyle basliyor. Bayrak bir milletin bir milletin geleceginin ve bagimsizliginin sembolüdür. Bayragin sönmesi türk milletinin istiklalini kaybetmesidir. Sair ülkemizde tek bir insan kalana kadar bu vatani savunacagimizi belirtiyor. O halde en son türk bireyi son nefesini vermeden türk istiklal ve bagimsizligini yok etmek, türk bayragini söndürmek mümkün degildir. Zira bayragimiz milletimizin yildizidir. Bayragin kaderi ile milletimizin kaderi birbirine baglidir. Bayrak bizimdir, biz yasadikça onu elimizdenkimse alamaz.
Türk milletinin bütün fertlerini öldürmedikçe bagimsizligini kimse yok edemez.
Çatma, kurban olayim çehreni ey nazli hilal!
Kahraman irkima bir gül! Ne bu siddet, bu celal?
Sana olmaz dökülen kanlarimiz sonra helal...
Hakkidir, Hakk'a tapan milletimin istiklal!
Sair ikinci kitada bayragimizin o zaman ki kirgin, küskün, öfkeli halini dile getiriyor. Türk vataninin bazi parçalari, isgal edilmistir. Bu yüzden bazi bölgelerde bayraklarimiz indirilmis yerine düsman bayraklari asilmistir. Kas çatmak öfke halini ifade eder. Kas ayrica edebiyatimizda hilale benzetilir. Sevgilinin kaslari daima hilal seklinde gösterilmistir. Bayraktaki hilal de tipki nazli bir sevgilinin kasi gibi çatilmistir. Kahraman türk milletini üzmektedir. Türkün bekledigi, özledigi gülen bir bayraktir.
Türk bayraginin gülmesi göklerde dalgalanmasidir. Bir asigin sevgilisinden güler yüz beklemesi gibi bagimsizliga asik türk milletide özgürlügün sembolü olan bayraktan gülmesini beklemektedir. Bu milletimizin en dogal hakkidir. Çünkü türkler bagimsizliklari ve bayraklari ugruna pek çok kan dökmüslerdir. Bu kanlari bayraga helal etmeleri için onun da nazlanmayi birakip göklerde dalgalanmasi gerekir. Türk milleti daima Allah'a inandigi ve taptigi için özgürlük onun hakkidir.
Ben ezelden beridir hür yasadim, hür yasarim.
Hangi çilgin bana zincir vuracakmis? Sasrim!
Kükremis sel gibiyim, bendimi çigner, asarim.
Yirtarim daglari, enginlere sigmam, tasarim.
Sair 'ben' diyor.(Ancak kastetdigi mana aslinda bizdir türk milleti adina konusmaktadir) Türk milleti ezelden beri hür yasamistir,hür yasayacaktir. Onun özgürlügünü elinden almak isteyen ancak çildirmis olmali,zira böyle bir harekete k
anlar agir bir sekilde cezalandirilir. Türk milleti bagimsizligi ugrunda önüne çikacak her engeli asacak güçtedir. O; böylesine yüce bir amaç için daglari delecek, enginlere sigmayip,denizleri tasiracaktir güçtedir.
Garbin afakini sarmissa çelik zirhli duvar,
Benim iman dolu gögsüm gibi serhaddim var.
Ulusun, korkma! Nasil böyle bir imani bogar,
"Medeniyet!" dedigin tek disi kalmis canavar?
Bu kitada sair vatanimizi istilaya k
an avrupalilara meydan okuyor. 20. asrin basinda avrupa medeniyeti 19.yy. deki görkeminden oldukça uzaktir. O sebeple sair bayiyi tek disi kalmis canavara benzetiyor. Ancak avrupa mevcut teknik imkanlarini seferber ederek topuyla, tüfegiyle, tankiyla bizi yok etmeye çalismaktadir. Mehmetçik ise bu güce topla, tüfekle, mizrakla, kiliçla cevap vermeye çalismaktadir. Avrupali kendini çelik zirhla korurken mehmetçik ona iman dolu altin gögsüyle karsilik vermektedir.
Arkadas! Yurdumu alçaklari ugratma, sakin.
Siper et gövdeni, dursun bu hayasizca akin.
Dogacaktir sana va'dettigi günler Hakk'in...
Kim bilir, belki yarin, belki yarindan da yakin.
Sair kahraman Türk askerine hitap ediyor. Türk yurdunu alçaklari ugratmamasi için gerekirse canini feda etmesini öneriyor. Sehit gövdelerinin meydana getirecegi siperler düsmana mani olacaktir. Mehmet Akif düsmanin çok kisa bir süre içinde bu hayasizca akina son verecegi Allah'in Türk milletine Kuran-Kerimde vaad ettigi zafer gününün yarindan bile daha yakin bir zamanda dogacagina inanmaktadir.
Bastigin yerleri "toprak!" diyerek geçme, tani:
Düsün altindaki binlerce kefensiz yatani.
Sen sehit oglusun, incitme, yaziktir, atani:
Verme, dünyalari alsan da, bu cennet vatani.
Sair Türk ordusuna vatanin kutsalligini hatirlatiyor. Toprak ile vatan arasinda büyük bir fark vardir. Topragi vatan haline getiren onu elde etmek ve korumak için savasan fertlerin varligidir. Kisacasi siradan bir toprak büyük bir deger tasimaz; ama vatan topragi ugrunda sehit olan atalarimizin o topraktaki mezarlaridir. Bu kutsal vatani dünyalara degismeyiz. Toprak dünyanin dünyanin her yerinde bulunur. Ancak atalarimizin kanlariyla sulanan topraklar vatanimiz üzerindedir.
Kim bu cennet vataninin ugruna olmaz ki feda?
Süheda fiskiracak topragi siksan, süheda!
Cani, canani, bütün varimi alsinda Huda,
Etmesin tek vatanimdan beni dünyada cüda.
Bu vatan cennet kadar kiymetlidir. Sehit olanlarin ruhu dini inanisimiza göre dogrudan dogruya cennete gider. Sehitleimiz bu vatan topraginda yattigi için cennetten farksizdir. Bir avuç topragi siksak sehitler fiskiracak saniriz. Canimizdan çok sevdigimiz insanlari varimizi yogumuzu Allah alsinda yalniz yasadigimiz sürece bizi vatanimizdan ayri düsürmesin.
Ruhumun senden, ilahi, sudur ancak emeli:
Degmesin mabedimin gögsüne namahrem eli.
Bu ezanlar-ki sahadetleri dinin temeli-
Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.
Allah'a sair hitap ediyor. Mehmet Akif'in Allah'tan tek dilegi ibadetyerlerinin gögsüne düsman elinin degmemesidir. Camilerimizden okunan ezanlar sonsuza kadar türk yurdunun üstünde inlemelidir. Çünkü bu ezanlar dinimizin temelidir.
O zaman vecd ile bin secde eder-varsa-tasim,
Her cerihamdan, ilahi, bosanip kanli yasim,
Fiskirir ruh-i mücerred gibi yerden na'sim;
O zaman yükselerek arsa deger belki basim.
Ezan sesleri yurdumuzun üstünde inledikçe sehitlerimizinde ruhlari saad olacaktir. Ezan sesi sadece yasayanlara degil, ölülere hatta onlarin mezar taslarina bile tesir eden yüce bir anlam tasir. Sehit atalarimizin her seyden arinmis ruhlari yerden fiskiracak, ezan sesiyle ayaga kalkacak ve disa yükselecektir.
Dalgalan sen de safakalar gibi ey sanli hilal!
Olsun artik dökülen kanlarimin hepsi helal.
Ebediyen sana yok, irkima yok izmihlal:
Hakkidir, hür yasamis, bayragimin hürriyet;
Hakkidir, Hakk'a tapan, milletimin istiklal!
Sair zafer gününün heyecanini yasiyor. Sanli bayragimiz dalgalandikça gökyüzünü safakla yaris edercesine gökyüzünü kizil renge boyamaktadir. Türk milleti yeniden bagimsizligina kavusmustur. Atrik onun için yok olma korkusu kalmamistir. Bayragimiz sehitleri mizin kanlarini hak etmistir. Bagimsizlik Allah'a tapan ve dogruluktan ayirmayan Türk milletinin en dogal hakkidir.