Resulullah'a (as) azilden bahsedildiğinde, "ne? Yoksa yapıyor musu*nuz?" diye sordu. Bu sözünü üç kez yineledi. Sonra da, "kıyamet gününe kadar yaşayacak olan hiçbir canlı yoktur ki varlığım sürdürmesin (yaşaya*cak olan mutlaka yaşayacaktır)" dedi.
Bu hadis muttefekun aleyhtir.
Müslim'de rivayet olunan bir hadiste ise, "bunu (azli) yapmayınız. Al*lah Azze'nin var olmasını istediği canlı kıyamete kadar var olacaktır" buyur*duğu nakledilmektedir.
Resulullah'a (as) azlin durumu sorulduğunda şöyle dedi: "Erkeklik suyu*nun her parçasından çocuk olmaz. Ama Allah Azze bir şeyi yaratmak isterse onun önüne hiçbir şey geçemez". Bir başkası şöyle sordu: "Benim bir cari*yem var hamile kalmasını istemediğim için cinsel birleşmede azil yapıyorum. Bende herhangi bir erkeğin istediklerini istiyorum. Ama Yahudilerin 'meniyi cinsel birleşme anında dışarı boşaltmak kız çocuklarını diri diri toprağa gömmenin bir türüdür' dediklerini işittim". Resulullah (as), "Yahudiler ya*lan söylemişler; eğer Allah dışarı akıtılan meniden yaratmak isteseydi sen hiçbir şey yapamazdın" buyurdu.
Bu hadisi Ebu Davud ve Ahmed rivayet etmişlerdir.
Bir başkası da Resulullah'a (as) şöyle dedi: "Benim bir cariyem var cin*sel ilişkimizde azl yapıyorum, bu hususta durum nedir?". Resulullah (as), "senin yaptığın bu işlem herhangi bir şeyi önleyecek değildir. Eğer Allah bir şeyi dilerse o olur" buyurdu. Bir adam, "size anlattığım bir cariyem vardı ya, hani hamile kalmasını istemediğim, işte o hamile kaldı" deyince Resulullah (as), "ben Allah 'in kulu ve elçisiyim" buyurdu.
Hadisi Müslim rivayet etmiştir.
Yine bu husustan olarak bir adam,, "benim bir cariyem var, o bizim hizmetçimiz ve sucumuzdur. Onunla cinsel ilişkiye giriyorum, ama hamile kalmasını istemiyorum" dedi. Resulullah (as), "eğer istiyorsan cinsel birleşme anında azil yap (meniyi dışarı boşalt). Ama yazılan başa gelir" buyurdu. A-dam bir müddet sonra tekrar geldi ve "cariyem var ya, o hamile kaldı" dedi. Resulullah (as), "ben ona yazılanın mutlaka olacağını sana söylemiştim " de*di.
Gerçekten pratik yaşantımızda uzun uzadıya yaptığımız deneyimlerimiz*le tanık oluyor hayret ediyoruz. Kendi akıllarınca aile planlaması yapanlar hanımlarına doğum kontrol hapları ve önleyici spiraller kullandırmalarına rağmen ikiz doğumların artışı gündeme gelmiş ve bu konuda kafalarda soru işareti oluşmuştur. Mesela bu sıralar kadınlara spiraller takmalarına rağmen gebeliklerin artması ve doğum kontrol haplarının kullanımları yanında ikiz doğum oranlarındaki artışlar gündeme gelmektedir.
Bir başka adam yine azlin durumunu sordu. Resulullah (as), "eğer er*keklik suyundan Çocuk olacaksa sen onu kayaların üzerine dökerek helak etmek istesen de Allah o sudan çocuğu çıkaracaktır. Nefisleri yaratan Allah-tır" buyurdu.
Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiştir.
Bir başka adam da, "ben hanımımla cinsel ilişkide bulunurken azl ya*pıyorum" dedi. Resulullah (as), "yapma" dedi. Adam, "ama ben hanımım hamile olduğu için çocuğa acıyorum" dedi. Resulullah (as), "eğer hamile ha*nımla cinsel ilişki çocuğa zarar verseydi İranlılar ve Rumlar zarar görürler*di" buyurdu. Bir başka rivayette, "eğer bu zararlı olsaydı -ki zararlı değildir-bundan İranlılar ve Rumlar zarar görmüş olurlardı" ifadesi yer almaktadır.
Bu hadisi Müslim rivayet etmiştir.