Resulullah (as) kalpleri îslam'a ısındırılmak, İslam'a kazandırılmak İste*nen kimselere karşı çokça cömert davranıyor ve onlara boİca ikramda bulu-, nuyordu. Bu durum İslam'ın gücünü arttırıyor ve destek ve temellerini güç*lendiriyordu. Ama tüm bunlar nasıl oluyordu?
Allah Azze'nin, Resulüne gözünün gördüğünce verdiği ve müşriklerin yağlarından (değerli herşeylerinden) kendisine helal ettiği nimetlerden kıs*meti olarak her ne varsa, kalpleri İslam'a ısındırılmak istenenlere veriyordu. İmam Buharı, Resulullah'ın (as), müellefetu'l kulübün ve onların beşten fazla olan sayılarının durumunu bir babda açıklamaktadır. Abdullah b. Zeyd, Re-sıilullah'tan (as) rivayet etmektedir. Zührî şöyle dedi: Bana anlattığına göre, Allah Azze, Resulüne Hevâzİn mallarından dilediğince verdiği zaman Resu*lullah (as) Kureyşli bir adama bu mallardan yüz deve verince Ensardan bir gurup O'na gelerek şöyle dedi: "Allah, Resulünü affetsin; mal dağıtırken Kureyştileri çağırıyor, savaş olunca da onların kanlarının akmastnı önlemek için bize ve kıltçlarımtza müracaat ediyor". Bu durum ResuİuIIah'a (as) an*latıldığında Ensara haber gönderip tümünü uygun bir çatı altında topladı. Bİ-raraya geldiklerinde yanlarına gelerek onlara şöyle dedi: "Konuşup durdu*ğunuz ve bana ulaşan bu haber de nedir?" Onlar arasında dini en iyi bilen*leri şunları söyledi: "Bizden söz sahibi olanlar herhangi bir şey söylemediler. Ama halktan bazıları, Allah'hm, Resulünü affetmesini; birşeyler (mal) dağı*tırken Kureyşlileri çağırdığını, savaş olunca da onların kanlarının akmasını önlemek için bize ve kılıçlarımıza müracaat ettiğini söylüyor". Resulullah (as), "ben yalnızca küfürle sözleşme imzalamış, inkarcılığa sıkı sıkıya sarıl*mış, ama çok iyi konuşabilen söz sahibi bir kimseye birşeyler veriyorum, böy*le bir kimsenin bazı mallar elde etmiş olarak insanlar arasına karışmasın*dan ve sizin de evlerinize Peygamberinizle birlikte dönmekten hoşlanmıyor musunuz, bu durumdan memnun değil misiniz, üstelik sizin elde ederek döndüğünüz şey onların elde ettiklerinden çok daha hayırlıdır?" buyurunca, Ensar şöyle dedi: "Elbette ki memnunuz ey Allah'ın elçisi! Biz bu durumdan hoşnut olduk". Resulullah (as), "kuşkusuz siz benden sonra şiddetli katı bir bencillikle karşılaşacaksınız. O zaman ölüp Kevser havuzunun yanında ba*na kavuşuncaya dek sabırlı olun " buyurdu.