insan olarak bizim azap çekmemizi isteyen,bütün varlığını buna adamış,son derece tehlikeli bir düşmanımız var:şEYTAN:
Bir başka deyişle,Allahın lanetlediği ve huzurundan kovduğu iblis ve onun takipçileri.
Hac Suresi 4.ayette Rabbimiz şöyle buyurmaktadır.Onun (şeytan hakkında şöyle yazılmıştır.Kim onu veli,yoldaş edinirse bilsinki (şeytan) kendisini saptırcak ve alevli ateşin azabına sürükleyecektir.
şeytan bizim en büyük düşmanımızdır.Bu gerçeğin ta kendisidir.insanlık tarihinin her aşamasında var olmuştur.Yaşamış ve ölmüş milyarlarca insanı ateşin içine çekmiştir,halende çekmektedir.Hiçbir zaman aramızda ayrım yapmaz.Genç,yaşlı,kadın,erkek, devlet başkanı veya dilenci farketmez.Hepimiz bu düşmanın hedefiyiz.
şeytanın insana düşmanlığı,Allahın insanı eşrefi mahlıkat olarak yaratmış olmasıdır.iblis kendisini insandan üstün görmüştür ve secde emrine uymamış,Allahın emrine karşı gelmiştir.Bu olay sebebiyle insana düşman kesilmiştir.Kuran-ı Kerimde isra suresi 62-63.ayetlerde şöyle buyurulmaktadır.
şeytan demişti ki şu benden üstün kıldığınada bir bak!Yemin ederim ki,eğer beni kıyamete kadar yaşatırsan pek azı dışında,onun neslini kendime bağlayacağım.(Allah) demişti ki:Git onlardan sana kim uyarsa,iyi bilin ki hepinizin cezası cehennemdir.Tam bir cezaşytan insanı islam yolundan alıkoymak istiyor.intikam için. Allah Teâlâ (c.c.) şeytana emir buyurmuşlar. Git! Hz. Muhammed (S.A.V.) nin soracaklarına cevap ver. iblis eli asalı bir ihtiyar kılığında Peygamber Efendimize gelir.
Peygamber Efendimizle arasında aşağıdaki mükâlemeler geçer.

- Sen kimsin?
- Ben iblisim.
- Ne lçin geldin?
- Allahın emri ile soracaklarına cevap vereceğim.
- Ya melun, ümmetimden kaç düşmanın var.
- Onbeş düşmanım var.

1. Sensin,
2. Adaletle iş gören hükümdar,
3. Alçak gönüllü cömert, zenginler.
4. Ticaretinde doğru olanlar.
5. Allahtan korkan alimler (ehl-i takva sahipleri).
6. Nasihatle herkese hayır isteyen müminler.
7. Kalbi merhametli müminler.
8. Tevbe edip, tevbesinde sebat edenler.
9. Haramdan sakınanlar.
10. Daima abdestli bulunanlar.
11. Her zaman çokça sadaka verenler.
12. insanlarla iyi geçinen, güzel (halim) huylu kimseler.
13. insanlara faydalı olanlar.
14. Kuran-ı çok okuyanlar ve Allahı devamlı zikredenler.
15. Gecelerde insanlar uyurken kalkıp namaz kılan ve ibadet edenler.

Resulullah Efendimiz tekrar sorar.
- ümmetimden senin yoldaşların kimlerdir.

- Zalim hükümdar, kibirli zenginler, hain ticaret ve sanat erbabı, içki içenler, gıybet yapanlar. Zina yapanlar, yetim malı yiyenler, namazı kılmayıp terk edenler, zekat vermeyenler, boş kuruntular yapanlar benim yoldaşlarımdır.

şeytanın 12 vesvesesi

*Bir defayla bir şey olmaz

*Daha genciz

*Allah kalp temizliğine bakar

*Allah ile kul arasına girilmez

*Emekli olduktan sonra

*Zaman size değil siz zamana uyun

*Bir şey olmaz Allah affeder

*Bu kadar günahtan sonra biraz zor affedilirsin

*Fazla düşünme kafayı yersin

*Cehennemde bir süre yandıktan sonra cennete girmeyecekmiyiz

*Biz büyüklerimizden böyle gördük