DogRu DiyeTin Köşe TaŞLarı :
Diyet yaparken doğru beslenmenizdengeli ve çeşitli beslenmeden taviz vermemeniz gerekiyor. Yoksa diyetiniz
hastalık reçeteniz olabiliyor.
1. Besin değeri fazlakalorisi az olan yiyecek ve içecekleri tercih edin: Besinleri seçerken kalori yüklü "sorunlu besinler" yerine vitamin
mineral
antioksidan faktör ve posa zengini
düşük kalorili "sorumlu besinler"e yönelin. Şeker
yağ
un
nişasta yüklü sorunlu yiyecek ve içecekleri azaltın. Tatlılara
pasta
börek
kurabiye
bisküvi
gofret
cips ve benzeri yiyeceklerle
bol şekerli meşrubatlara fazla itibar etmeyin.
2. Az yağlı yiyin: Fazla miktarda yağ tüketiminin kilo aldırdığınaözellikle doymuş yağ ve trans yağların (tam yağlı süt ürünleri
yağlı kırmızı et ve bazı margarinler) damarsal yaşlanmayı hızlandırdığına dair güçlü kanıtlar var. Fazla miktarda yağ tüketenlerin bağışıklıklarının daha zayıf
yaşam sürelerinin daha kısa
kanser
diyabet gibi hastalıklara yakalanmalarının daha kolay olduğu belirtiliyor.
3. Meyve ve sebzelerden daha çok yararlanın: Bu besinler vitaminmineral
antioksidan maddeler ve posaların temel kaynaklarıdır. Kilo kontrolünü kolaylaştırırlar. Özellikle sebzeler "kiloya dost gıdalar"dır.
4. Daha çok posa tüketin: Bunun için tam tahılbakliyat
sebze ve meyve yemeniz yetecektir. Posası fazla yiyecekler şekeri
kolesterolü
kiloyu
kan basıncını dengeler
kanseri önlemeye yardımcı olur
kabızlığı engeller.
5. Hayvansal proteinleri fazla tüketmemeye dikkat edin: Aşırı hayvansal protein tüketimi kolesterol yüksekliğiürik asit fazlalığı riskini yükseltir. Günlük protein alınımı toplam kalorinin yüzde 20'sini geçtiğinde beden ve metabolizma zorlanır. Fazla protein böbreklere zarar verebilir. Özellikle hayvansal proteinlerin fazlasının erken yaşlandırdığı ileri sürülmektedir. Hayvansal ve bitkisel proteinleri dengeli tüketmeye özen gösterin.
6. Atıştırmalardan uzak durun: Ara öğünleri ihmal etmeyin ama zararlı atıştırmalarla bedeninizi kalori çöplüğüne de çevirmeyin. Sağlıklı atıştırmalar seçin (cevizbadem
fındık
sebzeler...).
7. Kolesterolü yüksek besinlerden uzak durun: Bir günde aldığınız kolesterol miktarını 250-300 mg ile sınırlayın. Özellikle hem kolesterol hem doymuş yağ kaynağı yiyeceklerden (yağlı kırmızı etyumurtalı sucuk
yumurtalı pastırma) fazla miktarda kullanmayın.
8. Tuzu ve şekeri azaltın: Bu iki lezzet unsurunun yemenize yol açarak kilo aldıracağını unutmayın. Şeker tüketimi arttıkça hastalık riski de artmaktadır. Günlük tuz tüketimini 1-2 çay kaşığı ile sınırlamaya çalışın.
aLıntı