Salisilat yapısındaki maddelere (başlıca asetil salisilik asityani aspirin) karşı aşırı duyarlılık salisilat intoleransı olarak adlandırılır. İntolerans olan kişilerde
salisilatların küçük dozları bile ürtiker
anjioödem ve astım atağı gibi şikayetlere neden olmaktadır.
Salisilatların en önemli kaynağı kuşkusuz ilaçlardır: Acetyl-salicylic acid (aspirin)Methyl salicylate
Sodium salicylate
Benzyl salicylate
Choline salicylate
Disalcid ethyl salicylate
İsoamyl salicylate
Magnesium salicylate
Octylsalicylate
Phenylethyl salicylate
Salicylate
Salicylic acid
Salicylaldehyde
Salicylamide
Salsalate.
Diğer bir önemli kaynak hazır gıdalardır. Salisilatlargıda endüstrisinde çeşitli amaçlarla kullanılan önemli bir katkı maddesidir.
Başka bir kaynak ise doğal gıdalardır.
Salisilatlar birçok bitki tarafından yapılan doğal kimyasal bir maddedir. Bitkilerin salisilatları kendilerini zararlı böceklerden korumak için ürettikleri düşünülmektedir. Genellikle bitkilerin köklerinde (patatesturp)
kabuklarında (patlıcan) ya da yapraklarında bulunmaktadır.
Doğal salisilatlar ve aspirinin duyarlı kişilerdeki etkileri aynı mıdır? Bu konu tartışmalıdır. Ancak kronik ürtiker veya aspirine bağlı astım şikayetleri olan hastalardadoğal salisilatlardan sakınmak faydalı olmaktadır. Çünkü salisilat duyarlılığı yüksek olan kişilerde çok küçük dozlar bile bazen sorun oluşturabilmektedir.
Peki gıdalar ne oranda doğal salisilat içermektedir? Aşağıdaki tabloda gıdalardaki doğal salisilat miktarları miligram olarak verilmiştir.
ÖNEMLİ BİR AYRINTI:
Verilen değerler gıdaların "taze" şekilleri içindir. Pişirme işlemi ile doğal salisilat miktarı düşmektedir.