Allah Rasulü'nün (S.A.S.) hâlifesi Hz. Ebubekir, bir ağaca konmuş bir kuşu gördüğünde, şöyle konuşmuştur : «— Ne mutlu sana, ey kuş! Vallahi ben de senin nin gibi olmak isterdim. Ağaca konar, meyvesinden yer, sonra uçarsın. Ne hesaba çekileceksin, ne de cezaya çarptırılacaksın» buyurmuştur.
Demek ki insanın, Allah korkusu ve hesap gününün endişesini taşıması basit birşey değil. Çünkü ayeti kerimeden de bildirildiği gibi, Kıyamet günü kimseler, yani münkirler, kâfirler şöyle diyecektir : «Keşke, ben de toprak olaydım»
Çünkü o gün öyle dehşetli bir günki, insanları sarhoş olarak görürsün, hamile kadınlar çocuklarını düşürür, süt emziren ana çocuğunu unutur, kendi derdine bakar, baba oğluna fayda vermez, lakin oğul da babasına fayda vermez.
O gün bir kısım yüzler bembeyaz, bir kısım yüzler ise simsiyahtır. Saçın sakalın döküldüğü, bağırılıpp çağırıldığı, daha doğrusu, tam. bir zelze günüdür.
İşte bu dünyada, büyük küçük, ne kadar günah veya ameli salihler
işlenmişse, hepsini orada göreceğiz, defterimizde
irili ufaklı bütün günahlarımızı okuyacağız.
Günah işlediğimiz çoğu azalar, bize şahidlik
edecektir.
İnsanlar, tekrar dünyaya gelip, Allah'a kullut etmek talebinde bulunacaklar, ama, Allah (c.c.) bu dileklerini kabul etmeyecektir.
Çünkü; bu dünya, bir imtihan yeridir. Ancak bir defaya mahsus olmak üzere, gönderilmişiz. Geriri gelmek yok. Fırsat şu anda elimizdeyken , Allah’a (c.c.) kulluk yapalım. Orada ceza yada mükafat göreceksek, ancak buradakilerin karşılığı olarak verilir.
Zira dostun dosta faydası dokunamaz, orada...
Eğer bütün insanlar, burada yaptıklarının cezalarını ahirette çekeceklerine kesin olaarak inanmış olsalar, karıncayı dahi incitmezler ve o zaman , gerçekten dünyada o kadar huzur, mutluluk ve barış olur ki, hatta kurtla kuzu bile barış içerisinde yaşayabilirler.Ve ayrıca burada iyilik ve ameli salihlerde bulunanlar, ahirette mükafatlarını kat kat alacaklarına cidden ve yakinen inanmış olsalar, çok çok daha fazla iyilik ve güzellikler yaparlar.Onlar da “keske ah keske ,cok daha fazla iyilikler ve ameli sahiplerde bulunsaydım “ diyecekler
Fakat ış işten çoktan geçmiş olacak maalesef...