Hz. Muhammed(AS) dan sonra Peygamber, Kur’anı Kerimden sonra kitap gelmeyecek.
Ama insanlar eğer Peygamberle konuşmak, onların mucizelerini görmek isterlerse, önce kendilerine, sonra kâinata baksınlar.
İnsanlığın, kıyamet sabahına kadar bütün ihtiyaçlarına cevap verecek tek kitap Kur’andır.
Bütün bunlar; Gözü olup görene, kulağı olup duyana, kalbi olup anlayana, anlamayana davul zurna az.
Güzel Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: “ Benim ümmetim şu on beş şeyi işlemeye başlarlarsa, başlarına gelecek büyük belayı beklesinler;
1. Ganimetler nimet kabul edilirse, ( Yani milletin müşterek malı ve serveti bir takım sorumsuz kişiler tarafından rast gele harcanıp Çarçur edilirse)
2. Emanetler ganimet kabul edilip, emanetlere hıyanetlik edilirse,
3. Zekat hapsedilir, zenginler fakirlerin haklarına tecavüz ederlerse,
4. Erkekler kadınlarına itaate başlarlarsa,
5. Anne hukuku ayaklar altına alınırsa,
6. Babaya eza ve cefa yapılırsa,
7. Arkadaşlık ve dostluk dünya menfaati için olursa,
8. Camilerde yüksek sesle konuşulursa,
9. Milletin en şerlileri idareci olurlarsa,
10. İnsanlar idarecilerine, sevdikleri için değil de şerlerinden korktukları için itaat ederlerse,
11. İçki su gibi içilirse,
12. Fiyakalı elbise ile çalım satanlar çoğalırsa,
13. Çalgıcılara rağbet artarsa,
14. Çalgılı oyunlara rağbet artarsa,
15. Sonra gelen nesiller, geçmişine lanet okumaya başlarsa

,İşte o zaman başlarına gelecek büyük bir belayı ve kızıl rüzgarı beklesinler.”

Bir başka Hadiste:“ Siz şu altı şey hususunda nefsinizden fedâkarlık ederek, bana söz verin, ben de daha dünyada iken cennete gireceğinize dair size söz vereyim. Teminat vereyim..
1. Konuştuğunuz zaman, daima doğru konuşacağınıza,
2. Söz verdiğiniz zaman, mutlaka yerine getireceğinize,
3. Emanete saygı gösterip, hıyanetlik etmeyeceğinize,
4. Irz ve namuslarınızı koruyacağınıza,
5. Gözlerinizi haramdan sakınacağınıza,
6. Ellerinizi harama uzatmayacağınıza, söz verirseniz, daha dünyada iken sizi cennetle müjdeleyeceğim.”
Sevgili kardeşlerim!
Bu nebevi sözleri yerine getirmek çok mu zor acaba.
Elbette zor değil ancak bunları yapabilmek için niyet etmek gerekir.
Peygamberimiz; “ Ameller niyet iledir.” Buyurmuş. Ve yine “ Müminin niyeti amelinden hayırlıdır .” buyurmuş. Çünkü niyet amelin özüdür. Amelin ham maddesidir.
Adam gelmiş yetmiş yaşına hala Müslüman olmaya niyet etmiyor.
Müslüman olduğunu zan ediyor.
Niyet ettim İslama ve Müslüman olmaya diyemiyor.
Veya –miş- gibi görünüyor. Teslim olmuş gibi yapıyor, İslamı yaşıyormuş gibi yapıyor, mesela namaz kılıyormuş gibi yapıyor, Allah’ın huzuruna etleri ve kemikleri yığıyor, ruhu başka yerlerde dolaşıyor.
Namaza dururken ; Durdum divanına, uydum Kur’anına , cümle melekler şahit olsun hem dinime hem imanıma, yönüm kıbleye kıblem Kabe’ye, derken Dini niyette özetlemiş olmalı ve bu niyete itaat etmeli. Yepyeni bir kimlik, kişilik için İslam’a niyet etmeli.
Zihni, fikri, siyasi, ekonomik, ahlaki kirlenmeden korunmak için niyet.
Ömer b. Hattab (RA) şöyle diyor:
Amellerin efdali ; Allah’ın farzlarını eda, haramlardan kaçınmak, Allah katında sadık niyettir. Yani niyette sadakat dır.
Salim b. Abdullah, Ömer b. Abdulazize şöyle yazıyor..
Bilmiş ol ki Allah’ın kuluna yardımı, niyeti mesabesindedir.
Kimin niyeti tam olursa Allah’ın ona yardımı tamdır, niyeti eksik olana Allah’ın yardımı da eksiktir.
Yani tam niyet, safi niyet, som niyet, pür niyet, kesin niyet.
İbadete niyet ederken, azalarımızı düzeltmek için değil kalbimizi düzeltmek için niyet edeceğiz.
Âzalarımız kalbin hizmetçisidir.
Secdeden maksat yeri öpmek değil, kalbin gurur ve kibrini kırmak içindir.
Allah’u Ekber demek, dilimizin değişmesi değil , kalbin Allah’a tazim etmesidir.
Arapların siyaset dahisi , bütün dünya Müslüman olsa ben olmam diyen Amr ibnül Âs , Müslüman olmamak için uzun zaman direndi.
Habeşistan’a kadar İslam’dan kaçtıktan sonra, Müslüman olmaya niyet etti.
Efendimizin huzuruna gelir, yanında Halit b. Velit ve Osman ibni Talha da vardır.
Sıra kendisine gelince;
- Ya Rasülallah daha önce yaptıklarımı bağışlaman şartı ile bey’at ediyorum (Müslüman oluyorum) dedi.
Allah Rasülü
- Ya Amr ; Müslüman olman için böyle ilave şartlar öne sürmene gerek yok. Niyet etmen kafi, “ Müslüman olman, geçmiş günahları ortadan kaldırır. Hicret de günahı yok eder.” Buyurdu.
Niyetimiz netleşmeden İslamın iklimine giremeyiz.
Namazın iklimine giremeyiz, Kur’anın iklimine giremeyiz, o şuura ancak “ İyyeke nabüdü ve iyyeke nesteıyn” yalnız sana kulluk ederiz, yalnız senden isteriz demekle ulaşabiliriz.
Acaba şimdiye kadar kaç defa niyetsiz namaz kıldık, kaç defa niyetsiz hac yaptık, kaç defa niyetsiz Allah’tan bir şeyler istedik.
Allah Rasülü ; Beni Hud suresi ihtiyarlattı diyor. Hud suresindeki 112 nolu âyet.
“ O halde seninle beraber tövbe edenlerle birlikte emir olunduğun gibi dosdoğru ol! Aşırı da gitmeyin. Çünkü O, sizin yaptıklarınızı çok iyi görendir.”
Bir âyet peygamberin saçlarını ağartıyor da, atmış yaşındaki Müslümana koskocaman Kur’an neden tesir etmiyor dersiniz.

Niyet ettim Kur’an okuyup Müslüman olmaya demediğimiz için.
“ Ey iman edenler, inkar edenlere itaat ederseniz, sizi geriye döndürürler de kayba uğrarsınız (hüsrana yuvarlanırsınız)” Âli İmran- 149
“Allah size yardım ederse, artık size üstün gelecek hiç kimse yoktur. Eğer sizi bırakıverirse, ondan sonra size kim yardım eder? Müminler ancak Allah’a güvenip dayanmalıdırlar.” Âli İmran-160