WINDOWS AİLESİ
Microsoft cephesinde herşey DOS ile başladı. Günümüz bilgisayar kullanıcıları tarafından neredeyse hiç kullanılmayan bu İşletim sistemi, Windows XP gibi gelişmiş bir grafik arayüze sahip İşletim sistemlerinin ortaya çıkışına yol açtı. Tabii ki DOS'tan başlayarak Windows XP'ye kadar yürünen bu yol oldukça zahmetliydi. Microsoft, Windows İşletim sistemini ilk kez 1983 yılında görücüye çıkardıysa da, bu yeni İşletim sistemi DOS'un mevcut hakimiyetini hiç etkilemedi. 1990yılında ise Windows 3.0'ın çıkışıyla DOS'un direnci kırılmaya başladı. 1993 yılında çıkan Windows 3.1, Windows İşletim sistemlerine karşı duyulan sempatiyi oldukça artırdı.
Windows tarihinin en önemli dönüm noktası İse, hiç kuşkusuz 1995 yılında piyasaya sürülen Windows 95 oldu. Microsoft, bu sayede grafik arayüze sahip işletim sistemlerini tüm dünyada yaygın kılmayı başardı ve ününe ün kattı.
Wİndows95'ten sonra, Microsoft"un İşletim sistemleri iki farklı aileye ayrıldı. Windows 98 İle Windows ME, bu ailelerin ilki ve ev kullanıcılarına yönelik olanıyken; Windows NT İle Windows2000 sürümleri ise İkinci aileyi oluşturuyordu ve profesyonellere yönelik sistemlerdi. Microsoft, daha sonraları bu İki başlılığın bazı sorunlara yol açtığını fark etti ve çeşitli ürünlerini tek bir çatı altında birleştirmeye karar verdi. Bu kararın sonucunda, 2001 yılında Windows XP ortaya çıktı.
Masaüstü sistemlerde yoğun olarak kullanılan Windows XP İşletim sistemi de, aslında kendi içerisinde İkiye (Home ve Professional sürümleri) ayrılıyor.