(Vatani Çin ve Hindistan olanfakat bugün birçok çesit ve kültür formlariyla bütün subtropikal memleketlerde yetistirilen
yaprak dökmeyen
uçucu yag tasiyan küçük agaçlar. Yapraklari derimsidir.Çiçekler
beyazimsi renkli
meyveleri büyük
toparlak yassi
açik sari renkli
ince kabuklu
bol usârelidir.Meyvelerinin çekirdekli ve çekirdeksiz cinsleri bulunur. Meyve dilimlerinin kabuklari soyulunca acilik kalmaz
rahatlikla yenebilir.Kizmemesi veya altintop gibi isimlerle de taninir.
Türkiye’de yetistigi yerler: GüneyGüneybati
Kuzeydogu Anadolu’da yetistirilir.
Kullanildigi yerler: C vitamini bakimindan zengindir. Meyve kabuklarindan marmelat yapilir. Karacigerin normal çalismasini saglar. Hazmi kolaylastirir. Vücudda biriken suyu ve zehirli atiklari atar. Kani temizler. Bedeni ve zihni yorgunluklari giderir. Akciger ve gögüs hastaliklarinda faydalidir.