Myrte / Myrte / Myrtle / As / Asmar / Siçankulagi otu / Myrtus) Mayis-haziran aylari arasindabeyaz renkli çiçekler açan
1-3 m boylarinda
kisin yapraklarini dökmeyen
güzel kokulu agaççik. Yapraklar kisa sapli ve karsilikli
yesil renkli
derimsi
oval sekilli ve üzerinde salgi guddeleri (bezleri) bulunur. Çiçekler uzun sapli olup
tek olarak her bir yapragin koltugunda bulunur. Meyveleri nohut büyüklügünde
morumsu siyah renkte ve çok tohumludur.
Türkiye’de yetistigi yerler: KaradenizEge ve Akdeniz bölgeleri.
Kullanildigi yerler: Bitkinin yapraklariçiçekli dallari ve yapraklarindan elde edilen uçucu yag (Mersin esansi) kullanilir. Yaprak ve meyveler kabiz
mikrop öldürücü
istah açici
kan dindirici
antiseptik ve hâricen yara iyi edici olarak kullanilir. Tâze yapraklarindan
su buhari distilasyonu ile Mersin esansi elde edilir. Bu esans renksiz
akici
özel kokulu ve yakici lezzetlidir. Takriben 100 kg yapraktan 300 gr esans elde edilir. Mirtenol
sineol ve terpenler ihtivâ ederler. Gidâ ve parfümeri sanâyiinde kullanilan önemli bir ilkel maddedir. Memleketimizde seker hastaligina karsi da (günde 10 damla) kullanilir. Mersin meyveleri uçucu yag
tanen
sekerler ve organik asitler ihtivâ eder. Bu meyveler yemis olarak
kabizlik giderici ve antiseptik olarak kullanilir